Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Az újrafelfedezett csodaszer: a csíra

Kicsi a csíra, de erős. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, hiszen belőle fejlődik majd ki a nagy, életerős növény. Így aztán nem nagy csoda, hogy az embernek is jót tesz, ha elfogyasztja. Ráadásul finom is.

A csírában minden benne van, amire a növénynek az élethez szüksége van: proteinok, vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok. Érdekes, bár logikus, hogy a magok még nem tartalmazzák ezeket a kincseket, ezek legtöbbje akkor keletkezik a csírában, mikor az érintkezik a napfénnyel, a vízzel, az oxigénnel.

A kínaiak persze már 5000 évvel ezelőtt is tudták ezt, bizonyos betegségek ellen is alkalmazták őket. 200 évvel ezelőtt aztán az európai orvosok is rájöttek, hogy a csírával különösen sok C-vitamin vihető be a szervezetbe, ami a skorbut fenyegetésekor igencsak hasznosnak bizonyult. A második világháborúban egy brit orvos olcsó alternatívát keresett a citromlé helyett, így a katonák csírát kaptak.

A C-vitamin mellett rengeteg mást is tartalmaznak: B-vitamint, vasat. Cinket, káliumot, magnéziumot. Ez azoknak is különösen jó hír, akik nem esznek húst, hiszen így ők is tudják pótolni ezeket az anyagokat.

A csírát mégis méltatlanul mellőztük eddig, valahogy senkinek nem jutott eszébe, hogy finom is lehet. Pedig isteni ízanyagokat tartalmaz, ugyanazokat, amivel majd a kifejlett növényt is ellátja.

Ha csírát vásárolunk, mindenképpen ügyeljünk rá, hogy frissek, ropogósak legyenek. Egy napnál tovább ne nagyon tároljuk őket, gyorsan együk meg, így a legfinomabbak. Ha ez nem sikerül, érdemes átválogatni, a megbarnult darabkákat dobjuk ki, és a magokat se együk meg. Ezek után érdemes meleg vízben átmosni, és ezután fogyasztani. Egyes fajták káros enzimeket is tartalmazhatnak, ezért érdemes forrásban lévő, majd hideg vízbe dobni őket.

Egy rakás növény csíráját megehetjük, így találkozhatunk a lucerna, a brokkoli, a spárga, a lencse, a szója, a retek, a hagyma csírájával. Jók salátákba, szendvicsekre, vagy csak úgy csipegetni is.

Ha eddig nem sikerült meggyőznünk arról, hogy csírát enni igenis jó, gondoljon csak bele, milyen öröm azt nézni, ahogy a magból kihajt egy kis zöld, amit aztán meg lehet enni. Nem kell sok minden hozzá, hogy magunk neveljünk csírát otthon. Csíráztatható magra, és csíráztató edényre van szükségünk, amit már sok üzletben beszerezhetünk.

Ezek után pedig nincs más dolgunk, mint kedvünkre falatozni az egészséges finomságot!


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.