Akkor mit is tegyünk, ha ki is szeretnénk élvezni a karácsonyi ízeket, de nem szeretnénk elájulni a súlyunk láttán? Hogyan ehetünk finomakat úgy, hogy közben nem hízunk el? Nem kell lemondanunk a karácsonyi ízekről, csak más formában kell felhasználni őket!
Az egyik karácsonyi "alapíz" az almáé! Együnk belőle minél többet, ugyanis a szólás szerint naponta egy alma távol tartja az orvost. A szakemberek szerint ez a finom gyümölcs nátha és megfázás esetén is jó gyógyszer, de csak akkor, ha a héját nem vágjuk le róla! Szabályozza a vese és a máj működését, de hasmenés ellen is jó, ha lereszeljük.
Mindemellett nyugodtan fogyaszthatják fogyókúrázók is, főleg akkor, ha olyan egészséges táplálékkal párosítják, mint amilyen a zabpehely!
Almás, zabpelyhes sütemény
Hozzávalók:
40-50 dkg zabpehely, 10 dkg diétás margarin, reszelt citromhéj, 1 teáskanál vaníliaőrlemény vagy lehet vaníliás cukor is, 1 kg reszelt alma,
édesítőszer, fahéj
Elkészítése:
A zabpelyhet és margarint összedolgozzuk. A keverékhez reszelt citromot teszünk, és hozzáadagoljuk a vaníliát is. Ezt jól összekeverjük az 1 kg reszelt almával, édesítőszerrel, fahéjjal. Kiolajozott, magas oldalú tepsibe nyomkodjuk a masszát, tetejét almaszeletekkel fedjük le. Kb. 15 percig sütjük, egészen addig, amíg a teteje szép színű nem lesz.
A másik tipikus karácsonyi íz a citrusféléké, leginkább a narancsé. Ezt a finom, lédús gyümölcsöt is nyugodtan fogyaszthatják a fogyókúrázók, hiszen több diéta is magában foglalja. De az egészségünknek sem tesz rosszat, sőt! Főleg az ilyen torokfájós időben jó, ha védjük magunkat a narancs C-vitamin tartalmával! De az immunerősítés mellett védi a gyomrot is, igaz - és ez rossz hír a fogyni vágyóknak -, javítja az étvágyat is.
Lássunk egy igazán egészséges, de érdekes és ízletes receptet naranccsal!
Mézes-müzlis töltött narancs
Hozzávalók:
6 narancs, 6 doboz joghurt, 6 kanál méz, müzli (ha a gyerekeinknek is készítünk, az ő adagjukat müzli helyett csokidarabokkal vagy színes cukorkákkal is megbolondíthatjuk)
Elkészítés:
A narancs vágjuk le és kanalazzuk ki a húsát. A húsát vágjuk össze, joghurttal és a mézzel keverjük össze. Hozzátehetünk még müzlit vagy csokit, cukorkát. Megtöltjük a narancs héját, a tetejét díszítjük!
A desszertet tehát megoldottuk, ám még ott vannak a főételek. nem kell kihagynunk a hagyományos karácsonyi hozzávalókat! Csak egy kis odafigyelés kell ahhoz, hogy finomat is együnk, de ne is hízzunk meg! Rántott hal helyett magunknak például süssük ki roston a szeleteket, és francia saláta vagy sült burgonya helyett készítsünk hozzá zöld salátát!
Persze vannak olyan ételek, amelyeket nem lehet fogyókúrássá tenni, de talán nem is baj! Hiszen a lelkiismeretünket már azzal könnyűvé tehetjük, ha bejgli helyett a fenti édességekkel tömjük magunkat. Aztán meg jöhet a töltött káposzta és a halászlé... Jó étvágyat!