Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Gríz vagy dara?

Tudtad, hogy a búzadara más néven gríz? Tudtad, hogy a kukoricadara őrülten sokoldalú alapanyag? Vagy azt tudtad-e, hogy létezik rizsdara is? Ha bármelyik kérdésre nemmel válaszoltál, olvass tovább!

Búzadara, Kép: pixabay.com

Búzadara, ami gríz

A darák közül a legismertebb a búzadara. Ha megtaláljuk a legjobb változatot rá, mindenki számára lehet a napi étrend része, különösen, mert B-vitaminokban kiemelkedően gazdag.

A búzadara – közkeletűbb nevén a gríz – a búzaszem belső részének őrleménye, egy kevés maghéj és csíra is tarkíthatja, ezért tápértéke magas. A gríz tehát nem az a kimondottan diétás étel, nem véletlen, hogy ínséges időkben, háborúk idején fontos szerepet játszott az élelmezésben. Tekintve, hogy gasztronómiailag magas minőségű hozzávalók olyankor nemigen álltak rendelkezésre, leginkább pirítva, kis vízzel felöntve és puhára párolva fogyasztották. Így készül például a grízes tészta is, ahol a pirított, megpuhult darához kifőtt tésztát adunk. Kifejezetten jellegzetes íze nincs az elkészült ételnek, így fogyasztható sósan, de még inkább édesen, porcukorral és lekvárral élvezhetővé téve a grízes tésztát.

Könnyed levesbetét

A magyar konyha nagyon szereti levesbetétnek is, amikor tojással összekeverve, húslevesben kifőzve tálaljuk. Régimódi háziasszonyok között igencsak éles rivalizálás folyt, kinek a grízgaluskája könnyebb, rezgősebb. Finom grízgaluskát főzni ugyanis magasrendű tudomány, el kell találni épp azt a mennyiséget, hogy a levesbetét már ne essen atomjaira főzés közben, és még ne legyen túl sok, ami ágyúgolyó keménységű galuskát eredményez.

Tápláló reggeli 

Persze a daráról elsőként a tejbegríz jut eszünkbe, talán nincs is gyerek széles e honban, aki ne evett volna ilyet, és ne imádná kakaóval szórva, lekvárral dúsítva. Nagyanyáink korában ez volt az első szilárdabb étel, amit a kisgyerek az anyatej után kapott, úgynevezett feles tejben (a tehéntejet fele részben vízzel higították, hogy a babának ne legyen nagyon megterhelő a zsíros tehéntej) hígra főzve, megédesítve, hogy aztán a cumisüveg jókora lyukán egyenesen az éhes babagyomorba kerüjön. Ez persze már a múlté, hiszen sokkal egészségtudatosabban tápláljuk a gyerekeket, de a tejbegríz azért örök kedvenc marad. Grízzel egyébként sok süteményünk is készül, gondoljunk a mézes krémes töltelékére, ami vajjal és grízzel készül. Remek pudingot főzhetünk darával, ízesíthetjük gyümölccsel, tejszínhabbal. A legnagyobb ász viszont, amit grízzel készítünk, a túrógombóc és a császármorzsa.

Most akkor puliszka vagy polenta?

De mihez kezdjen, aki gluténérzékeny, ezért nem ehet búzából készült terméket? Váltson kukorica- vagy rizsdarára! Ezek a kukoricának, illetve a rizsnek nagy szemcséjű őrleményei, szintén tartalmazhatnak valamennyit a m ag héjából is. A rizsdara kiválóan helyettesíti a búzadarát, szinte mindent elkészíthetünk ebből is, amit búzadarából főznénk.

A kukoricadarát főleg kásaételek, lepény vagy kenyér készítésére használjuk. Legismertebb talán a puliszka, amely kukoricalisztből vagy darából készül, ez tájegységenként és országonként változó. Megtalálható a magyar, a román, az erdélyi, a bolgár és ukrán konyhában egyaránt.

Tejben vagy vízben főzik meg, ízesíthetik sósan, túróval, juhtúróval, vagy fogyaszthatják édesen. Az olaszok nagy barátai a polentából készült lepényeknek, amit úgy készítenek, hogy a kukoricadarát megfőzik, majd zsiradékkal megkent tepsire öntik, hagyják kihűlni és megszilárdulni, majd gusztusos formákra vágta grill serpenyőben vaj társaságában pirosra sütik. Remek kiegészítője bármely vegetáriánus ételnek köretként, de például vadpörköltekhez is első osztályú kísérő.

Kukoricadarából készülnek még sütemények is, mint a málé, a görhe. Csodás torták készülhetnek belőle, melyeket fűszeres narancssziruppal itatnak át, végül mascarponéval koronáznak meg.

Ne féljünk tehát búza-, kukorica- vagy rizsdarát használni, változatosan főzhetünk belőlük, csak a mennyiségre, vagyis a kalória értékére legyünk figyelemmel, ha erre valamilyen okból szükségünk van.

Grízes tészta, a klasszikus
Méltatlanul lebecsült tésztánk a grízes tészta. Igaz, semmi trendi alapanyag nincs benne, egy életmód váltós diétába se nagyon fér bele, de aki teheti, néha nyugodtan elkészítheti magának. Házi barack lekvárral verhetetlen.


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.