Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Gríz vagy dara?

Tudtad, hogy a búzadara más néven gríz? Tudtad, hogy a kukoricadara őrülten sokoldalú alapanyag? Vagy azt tudtad-e, hogy létezik rizsdara is? Ha bármelyik kérdésre nemmel válaszoltál, olvass tovább!

Búzadara, Kép: pixabay.com

Búzadara, ami gríz

A darák közül a legismertebb a búzadara. Ha megtaláljuk a legjobb változatot rá, mindenki számára lehet a napi étrend része, különösen, mert B-vitaminokban kiemelkedően gazdag.

A búzadara – közkeletűbb nevén a gríz – a búzaszem belső részének őrleménye, egy kevés maghéj és csíra is tarkíthatja, ezért tápértéke magas. A gríz tehát nem az a kimondottan diétás étel, nem véletlen, hogy ínséges időkben, háborúk idején fontos szerepet játszott az élelmezésben. Tekintve, hogy gasztronómiailag magas minőségű hozzávalók olyankor nemigen álltak rendelkezésre, leginkább pirítva, kis vízzel felöntve és puhára párolva fogyasztották. Így készül például a grízes tészta is, ahol a pirított, megpuhult darához kifőtt tésztát adunk. Kifejezetten jellegzetes íze nincs az elkészült ételnek, így fogyasztható sósan, de még inkább édesen, porcukorral és lekvárral élvezhetővé téve a grízes tésztát.

Könnyed levesbetét

A magyar konyha nagyon szereti levesbetétnek is, amikor tojással összekeverve, húslevesben kifőzve tálaljuk. Régimódi háziasszonyok között igencsak éles rivalizálás folyt, kinek a grízgaluskája könnyebb, rezgősebb. Finom grízgaluskát főzni ugyanis magasrendű tudomány, el kell találni épp azt a mennyiséget, hogy a levesbetét már ne essen atomjaira főzés közben, és még ne legyen túl sok, ami ágyúgolyó keménységű galuskát eredményez.

Tápláló reggeli 

Persze a daráról elsőként a tejbegríz jut eszünkbe, talán nincs is gyerek széles e honban, aki ne evett volna ilyet, és ne imádná kakaóval szórva, lekvárral dúsítva. Nagyanyáink korában ez volt az első szilárdabb étel, amit a kisgyerek az anyatej után kapott, úgynevezett feles tejben (a tehéntejet fele részben vízzel higították, hogy a babának ne legyen nagyon megterhelő a zsíros tehéntej) hígra főzve, megédesítve, hogy aztán a cumisüveg jókora lyukán egyenesen az éhes babagyomorba kerüjön. Ez persze már a múlté, hiszen sokkal egészségtudatosabban tápláljuk a gyerekeket, de a tejbegríz azért örök kedvenc marad. Grízzel egyébként sok süteményünk is készül, gondoljunk a mézes krémes töltelékére, ami vajjal és grízzel készül. Remek pudingot főzhetünk darával, ízesíthetjük gyümölccsel, tejszínhabbal. A legnagyobb ász viszont, amit grízzel készítünk, a túrógombóc és a császármorzsa.

Most akkor puliszka vagy polenta?

De mihez kezdjen, aki gluténérzékeny, ezért nem ehet búzából készült terméket? Váltson kukorica- vagy rizsdarára! Ezek a kukoricának, illetve a rizsnek nagy szemcséjű őrleményei, szintén tartalmazhatnak valamennyit a m ag héjából is. A rizsdara kiválóan helyettesíti a búzadarát, szinte mindent elkészíthetünk ebből is, amit búzadarából főznénk.

A kukoricadarát főleg kásaételek, lepény vagy kenyér készítésére használjuk. Legismertebb talán a puliszka, amely kukoricalisztből vagy darából készül, ez tájegységenként és országonként változó. Megtalálható a magyar, a román, az erdélyi, a bolgár és ukrán konyhában egyaránt.

Tejben vagy vízben főzik meg, ízesíthetik sósan, túróval, juhtúróval, vagy fogyaszthatják édesen. Az olaszok nagy barátai a polentából készült lepényeknek, amit úgy készítenek, hogy a kukoricadarát megfőzik, majd zsiradékkal megkent tepsire öntik, hagyják kihűlni és megszilárdulni, majd gusztusos formákra vágta grill serpenyőben vaj társaságában pirosra sütik. Remek kiegészítője bármely vegetáriánus ételnek köretként, de például vadpörköltekhez is első osztályú kísérő.

Kukoricadarából készülnek még sütemények is, mint a málé, a görhe. Csodás torták készülhetnek belőle, melyeket fűszeres narancssziruppal itatnak át, végül mascarponéval koronáznak meg.

Ne féljünk tehát búza-, kukorica- vagy rizsdarát használni, változatosan főzhetünk belőlük, csak a mennyiségre, vagyis a kalória értékére legyünk figyelemmel, ha erre valamilyen okból szükségünk van.

Grízes tészta, a klasszikus
Méltatlanul lebecsült tésztánk a grízes tészta. Igaz, semmi trendi alapanyag nincs benne, egy életmód váltós diétába se nagyon fér bele, de aki teheti, néha nyugodtan elkészítheti magának. Házi barack lekvárral verhetetlen.


Tippek a fáradtság leküzdésére és az energiaszint fenntartására

Tippek a fáradtság leküzdésére és az energiaszint fenntartására 

A fáradtság szinte mindenkit utolér időnként – legyen szó stresszes munkanapokról, kevés alvásról vagy egyszerűen arról, hogy túl sok minden történik körülöttünk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a gyors megoldásokat keresni, például még egy kávét inni vagy édességhez nyúlni, de ezek hatása rövid ideig tart.
Mit érdemes tudni a kábítószerrel kapcsolatos felelősségről?

Mit érdemes tudni a kábítószerrel kapcsolatos felelősségről? 

A legtöbb állam tiltja a kábítószerekkel kapcsolatos bármilyen magatartást, viszont országonként változik a kábítószer birtoklására vonatkozó szabályozás és annak büntetése. A kábítószerek büntetőpolitikai megfontolásai nagyon hasonlók az európai országokban, így Magyarországon is.
A tranexámsav titka: hogyan érhetünk el ragyogó bőrt?

A tranexámsav titka: hogyan érhetünk el ragyogó bőrt? 

Felmerült benned már az a kérdés, mi lehet az a különleges összetevő, ami segíthet eltüntetni a bőrön meglévő pigmentfoltokat, napbarnított foltokat vagy akár a pattanások után fennmaradó makacs nyomokat?
A jövő a rollerek biztonságos használatáé!

A jövő a rollerek biztonságos használatáé! 

A huszonegyedik század városi közlekedése forradalmi változásokon ment keresztül az elmúlt években, és ebben központi szerepet járszik a roller. Ami egykor csak gyermekjáték volt, mára a mikromobilitás szimbólumává vált, különösen az elektromos meghajtású változatok elterjedésének köszönhetően.
 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.