Egyre több család használja sütéshez a gyömbért, amely eredetileg a távol-keleti konyhák kedvelt alapanyaga. Nemcsak kellemes íze miatt, hanem azért is, mert többek között gyulladáscsökkentő hatású, ezért lehet használni megfázás, hörghurut esetén. Tökéletes a gyomorrontás gyógyítására, hányáscsillapító, ugyanis csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Serkenti az emésztést is, így a nagy karácsonyi zabálások alatt és után érdemes használnunk!
Receptajánlat:
Gyömbéres keksz
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 20 + 10 dkg cukor, 278 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 tk őrölt fahéj, 1 tk őrölt gyömbér, 0,6 dl juharszirup, 1 tojás, savanyú lekvár
Elkészítése: A vajat a 20 dkg cukorral habosra keverem, hozzáadom a juharszirupot. Eztuán belekeverem az előre felvert tojást is. A masszához adagolom az előre összekevert száraz alapanyagokat - liszt, sütőpor, fahéj, gyömbér, és jól összedolgozom.
A maradék 10 dkg cukrot egy tálba teszem. A tésztából fél evőkanálnyi ladbákat a cukorba pottyantok és minden oldalon beleforgatom őket, majd a sütőpapírral kibélelt tepsire teszem a cukros golyókat. Egymástól 7-8 cm-re, mert szét fognak terülni. 170 fokos sütőben kb 15 perc alatt készre sülnek a kekszek. A sütőből kivéve rácson kihűtöm, majd a lekvárral megkenem és összeragasztom őket - olvastuk a receptet egy blogon, és ki is próbáltuk.
Kinek ne lógna otthon szegfűszeggel teletűzdelt narancs? Ki ne inna decemberben szegfűszeggel is ízesített forralt bort? Jól tesszük, ennek a növénynek ugyanis antibakteriális hatása van, a szájüreg, a gyomor és a bélrendszer fertőtlenítésére is használják. Fájdalomcsillapítóként is tökéletes, igaz, olyan erős hatást ne várjunk, mint a tablettáktól.
Receptajánlat:
Forralt bor
Hozzávalók: ŰŰ3 dl vörösbor, 3 dl fehérbor, 3 dl víz, 10 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, 1/2 citrom
Elkészítése: A borokat, a vizet, a cukrot, fahéjat és szegfűszeget összekeverjük. Hozzákeverjük a fél citrom reszelt héját, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a citromlét és poharakba szűrve, forrón tálaljuk.
A fahéj egyike a legrégibb fűszereinknek, az egyik legtipikusabb karácsonyi illat és íz. A 19. században gyomor- és méhbántalmakra íták elő, de a tudomány azóta görcsoldó hatását is bizonyította, segít gyomorpanaszok, felfúvódás esetén is. Emellett a lelkünkre is jó hatással van, sokak számolnak be arról, hogy a fahéj illata enyhíti a lelki feszültséget.
Receptajánlat:
Hozzávalók: 4 db tojás, 2,5 dl cukor, 1/2 l liszt, 2 dl olaj, 1 kk szódabikarbóna, 1 tk örölt fahéj, 4-5 db alma, 15 dkg durvára vágott dió
Elkészítése: A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát. A tojásokat habverővel lazán felverjük, belekeverjük a cukrot, majd fakanállal kevergetve olajjal és a szódabikarbónás liszttel simára dolgozzuk. Miközben kikeverjük, fahéjjal ízesítjük, és beleforgatjuk a kockacukornyi darabokra összevágott almát. Nagyobb tepsit kivajazunk, kilisztezünk, és a masszát nem túl vastagon belesimítjuk. Durvára vágott dióval megszórjuk a tetejét, és nem túl meleg sütőbe tesszük. Amikor megsült, a tetejét megszórhatjuk porcukorral.