Szervezetünk utolsó tartalékkészletei azonban lassan kimerülnek a szupervitaminokból.
Itt az idő, hogy feltöltsük magunkat! Nézzünk körül vitaminszemmel a természetben:
Először is érdemes odafigyelni a C-vitamin bevitelére. Sokan úgy tudják, hogy elsődleges vitaminforrás a citrom és társai. Ám rajtuk kívül nagy mennyiségben megtaláljuk még a friss petrezselyemben, a káposztafélékben, a papayban, a kiviben, a fekete ribizliben, a paradicsom-koncentrátumban,a káposztában, a brokkoliban, zöldpaprikában és az édesköményben.
Táplálék kiegészítőként a homoktövis és a csipkebogyó tartalmazza legfőként.
A másik szupervitamin az E, amelyben még az üvegházban érlelt paradicsom is bővelkedik.
Ez a zöldség az egyik legjobb fegyver a sejteket károsító és öregítő szabadgyökök, valamint az érelmeszesedés ellen. Ízlelése egyébként is rendkívül jó érzéssel tölt el bennünket. Jó tudni, hogy 50 g búzacsíra vagy mogyoró 25 mg E vitamint tartalmaz. A többi olajos magvak, mint pl. mandula, diófélék, valamint az édeskömény és a búzacsíra olaj szintén bővelkedik ebben a vitaminban.
A szupercsapat harmadik tagja az A - vitamin, amely erősíti az immunrendszert, javítja a látást, fogyasztása ezért különösen a számítógép előtt ülőknek ajánlott. De ettől a vitamintól függ a csontjaink épsége és a bőrünk szépsége is.
Együnk sok sárgarépát, minél változatosabb formában:
- tegyük gyümölcscentrifugába és kortyolgassuk a levét
- reszeljük le, és cseppentsünk rá olívaolajat, vagy egy kevéske citromot, esetleg keverjük össze reszelt almával
- rágcsálhatjuk nyersen is, nassoljunk vele tv nézés közben.
A zöld káposzta, a spenót, a cékla, az aszalt sárgabarack, édeskömény, sárgadinnye, mangó, saláta, a cikória, és pirospaprika bármelyike pótolja A- vitamin szükségletünket.
A B-vitaminok, és B komplexek sem maradhatnak ki szervezetünkből: napraforgómag, kesudió, földimogyoró, sörélesztő, mandula (B6); valamint a tönkölybúza, gomba, búzafűlé, árpafűlé, édeskömény és a hüvelyesek pedig a (B5) vitaminszükségleteinket pótolják.
Miközben akár a mogyorót vagy a sárgarépát rágcsáljuk, üljünk ki a verőfényes tavaszi napsütésbe! A napsugarak jótékony hatása most a kimerülő D- vitamin tartalékainkat töltik fel.
A vitaminok, az ásványi anyagokkal és a nyomelemekkel együtt - szabályozóanyagok. Ezek felelősek a kiegyensúlyozott működésért. A szabályozóanyagokat úgy kell elképzelni, mint a szervezet rendőreit; ezek hangolják össze az anyagcsere-folyamatokat. A vitaminok a szegecsek, amelyek összetartják a szervezetet, az összehangolt rendszer létalapjai.
A ma szokásos, átlagos táplálkozással azonban mindezek kellő mennyiségben nem vihetők be. Pótlásukat más táplálék kiegészítőkkel szükséges megoldani.
Azért csak időben vessük be magunkat a jótékony "bombázásba"!