Ebédidőben találkoztam egy ismerősömmel, aki aznap munkaalkalmassági felvételi beszélgetéseket folytatott több jelentkezővel. Szomorúan mesélte, hogy az első benyomásnál gyakran a bűzös lehelet is végzetes lehet...
Sok ember életét megkeserítheti a kellemetlen szájszag, melynek gyakori oka a rossz fogak, a fogmosás vagy öblítés hiánya, a nem megfelelő száj higiénia, vagy éppen valamilyen fogínybetegség. De okozhatja emésztőszervi betegség, rák, tbc, a veseelégtelenség vagy a ritkán előforduló száraz száj jelensége.
Hogy mitől lehet száraz a száj? Ennek is többféle ok állhat a hátterében, így az alkoholfogyasztás, egyes gyógyszerek szedése, a nyálmirigyek csökkent működése, valamint az orr helyett szájon át való légzés.
Néhány jó tanács az üde leheletért:
Mosson alaposan fogat és öblítse ki jól a száját minden egyes étkezés után.
Amikor fogat mos, tisztítsa meg a nyelvét is, például egy mokkáskanállal lehúzhatja róla a lepedéket. Így is rengeteg baktériumot távolít el a szájából.
Keresse fel rendszeresen a fogorvosát. Látogassa, hogy időben rendbe hozhassa a fogait, észrevegye a meglazult vagy letöredezett töméseket, az esetleges fogínybetegséget.
A nyálképződés fokozására használhat cukormentes rágógumit.
Ha száraz a szája, igyon sok vizet. Legalább 20 másodpercig tartsa a szájában, szinte öblögessen vele, mielőtt lenyeli.
Hagyjon fel a dohányzással. A dohányfüstben található kátrány és nikotin lerakódik a fogakon és a nyelven, egyéb káros hatásai mellett szárítja a szájat és csökkenti a nyálképződést.
Kerülje az alkoholtartalmú leheletfrissítőket és szájvizeket. Ezek nemhogy segítenének, inkább rontanak a helyzeten. Egy időre elfedik ugyan a kellemetlen szájszagot, viszont szárítják a szájat, tehát kedvezőbb feltételeket teremtenek a baktériumok szaporodása számára.
Maradjon a víznél! A bűnös folyadékok listáját a kávé, a sör, a bor és a whisky vezeti. Mindegyikükből marad a szájban valamennyi, ami a plakkokhoz kötődik, és belekerül az emésztőrendszerbe. A légzés során pedig belekerülnek a légtérbe.
Ha fontos találkozóra készül, legalább egy nappal előtte kerülje a hal és sajtféléket, a hideg, fűszeres felvágottakat, a vöröshagymát, fokhagymát és az erős paprikát.
Rágcsáljon friss petrezselymet, szegfűszeget, köményt vagy ánizsmagot, mert ezek nagyon jó leheletfrissítők.
Az üde leheletű emberrel szívesebben beszélgetnek... és csókolóznak!
Nem mindegy, hogy milyen illatot hagysz magad után!