Agyműködés cikkek

5 étel az agyműködés felturbózására
Tudtad, hogy vannak olyan ételek amik nagyban befolyásolják az agyunk egészségét? Íme öt étel, ami segít abban, hogy az agyműködésünk egy kicsit fellendítsük.

Agyműködést serkentő ételek
Az étel olyan a testünknek, mint a kocsiknak az üzemanyag. A legtöbb ételnek megvan a maga szerepe, tudjuk, hogy a répa a szem funkcióinak működésére hat, a gyömbér a gyomorra, a vörösbor a vérre, a paradicsom a szívre. De mit együnk, ha az agyunk működésén szeretnénk egy kicsit javítani?

Téged is emlékeid programoznak
Az idegsejtjeink közti kapcsolatot biztosító szinapszisokban működnek szervezetünk legbonyolultabb molekuláris gépezetei. Az utóbbi években kiderült róluk, hogy felépítésüket nemcsak a genetika, hanem gondolataink, emlékeink is formálják. Hogy pontosan miként, arra keresi a választ a következő öt évben Nusser Zoltán, az MTA KOKI kutatója az Európai Kutatási Tanács 2,5 millió eurós támogatásával.

Hogyan maradhatunk szellemileg frissek?
Hogyan képesek az előadóművészek és a nagy lexikális tudást igénylő tudósok észben tartani a sok szöveget, neveket, információt? Mi befolyásolja az idősek agyműködését? Mennyit mozogjunk, tanuljunk és mit fogyasszunk, hogy szellemileg frissek maradjunk? Szakembertől kaptunk választ a kérdésekre.

Miért ájulhatunk el? Több oka is lehet...
Sokszor érezzük úgy, hogy a nagy melegben az ájulás kerülget bennünket. Azért csak legyünk óvatosak és ne bagatellizáljuk el a dolgot, mert az ájulás bizony komoly betegséget is jelezhet!

Miért fontos a D-vitamin?
Az utóbbi évek intenzív kutatásai igazolták, hogy a korábban vitaminnak gondolt biológiailag aktív anyag, lényegében hormonként viselkedik a szervezetünkben. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa összefoglalta a D-vitaminnal kapcsolatos fontosabb tudnivalókat.