Facebook hozzászólás

10 dolog, amit egy jó iskolatáskának tudnia kell

Már zajlanak az érettségik, de az élet nem áll meg! Ha a család úgy dönt, hogy valamilyen ajándékkal is emlékezetessé tenné az óvodai ballagást, praktikus választás lenne például egy iskolatáska. De mire érdemes figyelni, ha egy jól használható, strapabíró darabot szeretnénk, ami a csemetének is tetszik?

Iskolatáskák kicsi, Kép: wikimedia
Iskolatáskák kicsi, Kép: wikimedia

Mire figyeljünk, ha iskolatáskát ajándékozunk ovis ballagásra?

A gyerekek egészen más szempontok mentén döntenek, ha az iskolatáskájukról van szó. Megeshet, hogy első látásra beleszeretnek egy táskába, mert azon a kedvenc mesehősük látható, a szülő azonban másik – praktikusabb, strapabíróbb, gerinckímélőbb darabot szeretne – mondja Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője.  A vonzó külső tulajdonságok mellett egyértelműen érdemes más szempontokat is figyelembe venni.

Vigyáz a hátára

A napi tanszerek súlya akár több kg is lehet, nem mindegy, hogy ez a súly hogyan oszlik el a gyermek hátán. Az ergonomikus iskolatáskák kialakítása miatt a gerincet és a vállakat kevésbé éri terhelés, a gyermekek könnyebbnek is érzik az ilyen típusú táskákat.

Könnyen tisztítható

Elég egy rosszul lezárt uzsonnás doboz, de akár a mindennapos használat közben is koszolódhat úgy a táska, hogy gyakran kell tisztítanunk. Ilyenkor hasznos, ha az anyaga könnyen tisztítható, akár egy szivaccsal is átdörzsölhetjük, de a mosógépbe is bedobhatjuk, ha szükséges.

Jól tagolt

A kis elsősöknek meg kell tanulniuk, hogy melyik órára melyik könyvre, füzetre van szükség. Ahhoz, hogy ezt megkönnyítsük, segíthet, ha a táskája megtartja a formáját, jól tagolt, több része van, ezekben akár cipzárral elkülönítve, akár gumis megoldással rögzíteni tudja a tanszereit. Ha csak egy nagy részbe pakol mindent, a könyvek és a füzetek a nap folyamán összekeverednek, gyűrődhetnek.

Van helye a kulcsoknak is

Kulcsok vagy egyéb apróságok – aprópénz, radír, hegyező, ha a tolltartóban nem fér el – számára is hasznos, ha van egy kis zseb a táskán belül. A kulcsok megőrzését segíti a kulcstartó szíj vagy csat, amivel a táskához kapcsolhatjuk azokat.ott regényének új színpadi feldolgozását mutatja be a Zichy Szín-Műhely. Melegebb őszi és tavaszi, év végi napokon jöhet jól, ha az iskolatáska hátrésze légáteresztő anyagból készült, hálóval ellátott. A jobb szellőzésnek köszönhetően a gyerek háta kevésbé izzad, ami különösen akkor lesz lényeges, ha hosszabb távon is viseli majd, gyalog, egyedül jön haza az iskolából.

Utazás a szempillám mögött
Csukás István 40 éve írt, a fővárosban még sohasem játszott regényének új színpadi feldolgozását mutatja be a Zichy Szín-Műhely. Az Utazás a szempillám mögött című zenés mesejáték budapesti ősbemutatója május 10-én lesz a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központban. A művészeti koncepciójáért 2017-ben Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett Zichy Szín-Műhely ezúttal a magyar gyermekirodalom népszerűsítését tűzte ki célul. A kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb hatású nyelvteremtője, generációk legnagyobb mesélője, Csukás István sok műfajú életművének egy kevésbé ismert zenés mesejátékát az író szakmai támogatásával állítják színpadra, hogy az ifjúság megismerje Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány halhatatlan mesefiguráit teremtő hihetetlenül termékeny szerző csodálatos világát.

Strapabíró cipzárak

A sietős gyerekkezek hirtelen mozdulatai és a jól megpakolt, de rosszul elrendezett iskolatáskák tartalma bizony nagy erőpróba elé állítja a cipzárakat. Ha a tanszerekkel el is bírnak, számoljunk azzal, hogy melegben egy mozdulattal kitömi a táskáját a reggel még viselt őszi/tavaszi kabáttal, vagy az ünneplő ruha, tornazsák miatt kell a szokásosnál is többet bírnia a táskának. A gyenge minőségű cipzár itt feladja, és a gyerek szétnyílt táskával jön haza.

Vízálló, fényvisszaverővel ellátott

Apró, de nagyon a biztonságos közlekedést segítő, hasznos kiegészítő a fényvisszaverő csík az iskolatáska hátulján, oldalán vagy vállpánton. Ha a táska anyaga nem vízálló anyagból készül, akkor a könyvek és a füzetek is könnyen elázhatnak a táskában. Az átázott, elmosódott lapok pedig sok bosszúságot okozhatnak. Ezt megelőzendő, érdemes vízálló anyagból készült táskát választani, vagy olyat, amihez külön huzat kapható, amely segít a tanszereket esőben is szárazon tartani.

Puha vállszíj

Próbáltuk már ugyanazt a válltáskát felvenni télikabátban, illetve nyáron, egy topban? Ugye éreztük a különbséget? Pont így érez a gyermek is, ha egy vékony, bélés nélküli pánt nyomja a vállát. Hiába a kedvenc focicsapat, vagy legszebb hercegnő, párnázott és állítható vállpántok nélkül nem fogja szívesen hordani a kényelmetlen táskáját.

Elsős lesz? Így könnyítsd meg számára az iskolakezdést!
Az iskolakezdés okozhat nehézséget a kicsiknek, hiszen egy teljesen új világba csöppennek, amikor első osztályosokká válnak. Ez az időszak nem csupán fizikailag és szellemileg jelenthet plusz kihívást a gyerekeknek, hanem pszichésen is megterhelő lehet. Hogyan könnyíthető meg az átmenet? Mit tehet a szülő?

Kulacstartó

Sok kellemetlenségtől megkíméljük gyermekünket és magunkat is, ha olyan táskát választunk, amelynek külső részén van palacktartó. Elég egy rosszul záródó kulacs, és az üveg tartalma eláztatja a táskában lévő könyveket, füzeteket. Ha azonban mindez egy külső, külön zsebben lévő kulaccsal esik meg, jó eséllyel csak a táska külsejét kell lemosnunk és megszárítani.

“Szétszórt” gyerekeknek

Habár a súlyát megnöveli, mégis praktikus lehet, ha olyan táskát választunk, amelyhez egy kisebbet lehet cipzárral az elejére kapcsolni. Tornaszer vagy edzőfelszerelés is helyet kaphat a kisebb táskában, így nem tudja a teremben, vagy buszon felejteni a plusz tornazsákot.

(Forrás: jatekliget)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

Receptek

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!