Facebook hozzászólás

ILYEN AZ OKOS AUTÓZÁS

10+1 tipp a pénztárca- és környezetbarát autózáshoz – nemcsak szőkéknek

Nemrég egy német nő rossz üzemanyagot töltött a férje kocsijába. Amikor rájött, megpróbálta kiszivattyúzni a benzinkút nagy teljesítményű porszívójával. Egy darabig ment, de a készülék annyira felmelegedett, hogy kigyulladt. Ez hagyján, de leégett a kocsi is… Ezen már nem lehet segíteni, de neked pár praktikus tanácsunk még olcsóbbá teheti a szabit, vagy a hétvégi kirándulást!

Tervezd meg az útvonalat

Gondolkodj előre, és találd meg a legmegfelelőbb utat. Keresd a legrövidebb és legkevésbé forgalmas utat! Ebben számos applikáció a segítségére lehet, pl. a Google Maps, a MAPS.ME vagy a Waze.

Vezess higgadtan

Ha agresszív vagy, pl. gyorsan mész, illetve hirtelen gyorsulsz és fékezel, jócskán pazarlod az üzemanyagot. Az ilyen vezetési stílus autópályán akár 15-30 %-kal, normál közúti forgalomban pedig 10-40%-kal is megnövelheted a fogyasztást. A higgadt, észszerű vezetés a spóroláson túl számodra és a környezetedre is biztonságosabb.

Nyari vezetées, Kép PParchív
Kép: PParchív

Tartsd be a sebességhatárokat

Minden autó optimális munkapontja különbözik, és ez minden esetben függ az adott pillanatnyi üzemeltetési és környezeti jellemzőktől is. Azonban az előírt sebességlimit betartásával minimalizálni tudod a gyorsításokból eredő megnövekedett teljesítményt, így az ebből fakadó üzemanyag-felhasználást és károsanyag-kibocsátást.

Szabadulj meg a felesleges csomagoktól

Tudtad, hogy minden plusz 20 kg 1 %-kal növeli az üzemanyag-költségeket? Amikor csak teheted, kerüld a felesleges csomagokat a kocsiban, főleg a nehezeket! Egy hosszú utazáshoz kézenfekvő megoldásnak tűnhet a tetőbox használata, ez azonban növeli a légellenállást, és így az üzemanyag-fogyasztást is: városban 2-8 %-kal, autópályán pedig – sebességtől függően – akár 25%-kal is megdobhatja a költségeket, ami kilométerenként 2 forintos plusz kiadást jelent. Ha mégis a tetőbox a megoldás, mindig szereld le, amikor nem használod.

Kerüld a városi autózást

Amikor csak lehet, inkább száll buszra vagy pattan biciklire. Ez főleg rövid utak esetében fontos, mivel ilyenkor az autó akár kétszer annyit fogyaszthat, mint országúton. Így a környezetet is kevésbé terheled.

Kép: kerékpárosklub
Kép: kerékpárosklub

Ne járasd feleslegesen az autót

A nagyvárosi forgalomban eltöltött idő átlagosan 10-30 %-ában feleslegesen üzemel a motor. Ha  álló helyzetben jár, ez óránként akár 2 liter üzemanyag pazarlásával is járhat – motormérettől és légkondihasználattól függően. Az üzemanyag-fogyasztás csökkentése és a károsanyag-kibocsátás minimalizálása céljából fejlesztett start-stop rendszerek már odafigyelnek helyetted. Ezek hiányában állítsd le a motort, amikor épp nem haladsz.

Tartsd karban a motort

Egy megfelelő emissziós értékekkel rendelkező motor üzemanyag-fogyasztása és teljesítménye is optimális. Ám egy régi vagy meghibásodott motor CO2-kibocsátása magasabb a megengedettnél, és átlagosan 4 %-kal növelheti az üzemanyag-fogyasztást, ami súlyos karbantartási probléma esetén a 40 %-ot is elérheti. Ne halogasd tehát a kisebb-nagyobb javításokat, és akár a kötelező műszaki vizsgák között is ellenőriztesd a motor károsanyag-kibocsátási értékeit!

Ellenőrizd a fogyasztást

Rendszeresen ellenőrizd az üzemanyag-fogyasztást! Ha feltűnő eltérést találsz, az a jármű meghibásodására is utalhat, amit mindenképpen meg kell vizsgáltatni egy szakszervizben.

Városi közlekedés, Kép: pixnio
Városi közlekedés, Kép: pixnio

Ellenőrizd a gumiabroncsok nyomását

A keréknyomásra vonatkozóan minden esetben az autógyártó ajánlásait tartsd szem előtt. A megfelelően felfújt gumiabroncsok akár 3 %-kal is javíthatják a futásteljesítményt és az üzemanyag-felhasználást. Ha rendszeresen ellenőrzöd az abroncsnyomást, annak élettartama is megnő.

Használj megfelelő motorolajat

Mindig a motor típusának megfelelő, a gyártó által ajánlott motorolajat használj, mert ellenkező esetben 2-3 %-kal kevesebbet autózhatsz egy tank üzemanyaggal.

+1 Ne használja a légkondit 24°C alatt

Nyáron a légkondi „zabálja” az üzemanyagot: a környezeti tényezőktől függően 30 %-kal is növelheti a cechet, főként a rövidebb, városon belüli utakon. Épp ezért bánj csínján a hideg levegővel, és csak 24°C felett, hosszabb utazásokkor kapcsold be. Az ablakokkal is légy óvatos! Csak alacsonyabb sebességnél húzza le azokat, mert jelentősen rontják az autó légellenállási tényezőit, ami negatívan befolyásolja a fogyasztást.

Jó utat!

6 tipp a kutyás nyaraláshoz

Tengerparti nyaralás kutyussal, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A kutyák a legtöbb helyen családtagnak számítanak, akiktől nem szívesen válunk meg a nyaralások alkalmával sem, akár még külföldi célpont esetén sem. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!