Facebook hozzászólás

Amikor csak nem érkezik a trónörökös

Miért pont én? Mit tehettem volna másképp? Hol rontottuk el? Ha te is odafigyeltél volna… Sokan kerülnek az önvádaskodás végeláthatatlan örvényébe vagy vezetik le a feszültséget párjuk hibáztatásával, ha huzamosabb ideje várnak hiába a gyermekáldásra. A szakemberek azonban hangsúlyozzák, hogy meddő párokról van szó, azaz érdemes tudatosítaniuk magukban a feleknek: ez egy közös probléma, így közös a felelősség és a megoldást is együtt kell megtalálni!

 

A kisbabára vágyó párok a hosszabb ideje tartó próbálkozáskor folyamatos kudarcélménnyel szembesülnek. Ez számos negatív érzelmi reakciót – szomorúságot, frusztrációt, dühöt, gyászt – válthat ki a pár tagjaiból. Ennek eredményeként, valamint a sikeres fogantatás reményének fokozatos elvesztése és a tehetetlenség érzése miatt, a felek gyakran jutnak odáig, hogy önmagukat vagy éppen egymást kezdik hibáztatni a sikertelenségért.

Fiatal pár a tóparton, Kép: Ragakodj hozzá!
Kép: Ragakodj hozzá!

Kudarckezelés: mindenki másképp csinálja

Minden ember másképpen reagál különböző élethelyzetekben, ahogy a kudarccal is eltérő módon birkózunk meg. Azt a tényt, hogy valakinek nem sikerül olyan könnyedén a gyermekvállalás, mint azt remélte, bizony nem egyszerű elfogadni, és feldolgozni. Előfordulhat, hogy míg az egyik fél őszinte beszélgetésekre és fizikai közelségre vágyik, addig a másiknak térre, magányra lehet szüksége. A különböző megküzdési módszerek sajnos eltávolodást is eredményezhetnek, amennyiben a pár nem tud nyíltan beszélgetni egymással érzelmeiről. Hogy a problémát közösen leküzdendő akadályként fogják fel, s ne a másik hibájaként kezeljék, nagyfokú toleranciára van szükség! A feleknek törekedniük kell arra, hogy elfogadják kedvesük viselkedését. A türelem és tolerancia tanúsítása elengedhetetlen ebben a nehéz időszakban.

Hibáztatás: nem megoldás

Meddőség esetén sokan önmagukat hibáztatják, ha azonban a párjuk is őket okolja, az különösen nagy törést és lelki megpróbáltatást jelenthet. Emellett a felek már pusztán a termékenységi nehézségek miatt is kevésbé érezhetik magukat nőiesnek vagy férfiasnak. A vádaskodás pedig csak ront a helyzeten, hiszen önbecsülési problémákat okozhat a már enélkül is stresszes és érzelmileg megterhelő időszakban.

Egymás támaszai

Talán a legfontosabb tudatosítaniuk magukban az érintetteknek, hogy ők, mint pár küzdenek fogantatási problémákkal, nem csak egyikük vagy másikuk. Közös ügy, amelynek megoldására is közösen kell törekedniük. A feleknek érezniük kell, hogy ebben az időszakban sincsenek egyedül, számíthatnak a másikra. A lelki támogatás és a nyílt, őszinte kommunikáció a sikeres párkapcsolatok egyik alapköve, mely a nehéz periódusban kiemelkedően fontos. Ha a pár együtt néz szembe a meddőséggel, akkor nemcsak egymást, hanem kapcsolatukat is megerősíthetik.

Kendőzetlenül a férfi koronaékszerekről
Egyre többet kell foglalkozni a férfiak meddőségével, még akkor is, ha nem szeretnénk. Hiszen ma már elmondható, hogy a meddő párok esetében 40%-ban a férfiak meddősége, 40%-ban a nőké, 20%-ban pedig egyéb problémák okozzák a gyermektelenséget. De mi is gátolja a férfiak nemzőképességét? A témában Ratkó Tünde szülésznő segít.

Ragaszkodj hozzá! tippek pároknak:

  • Érdemes egymáshoz nyitottan, empátiával fordulnotok! Ha megosztjátok egymással érzéseiteket, félelmeiteket, sokkal közelebb kerülhettek egymáshoz, a másik támogatásából pedig erőt meríthettek.
  • Tartsátok tiszteletben, és próbáljátok megérteni egymás érzéseit, akkor is, ha azok eltérőek!
  • Legyetek ott a másiknak a gyászszakaszban, és az érzelmi kitörések esetén is! Bár máshogy fejezitek ki és dolgozzátok fel, ugyanazt élitek át.
  • Támogassátok egymást, úgy, ahogyan arra szükségetek van! Mindenki másféle gondoskodást igényel, tapasztaljátok ki, milyen típusú törődés esik jól a másiknak.
  • Törekedjetek arra, hogy a nehézségek közepette is pozitív, támogató szavakkal kommunikáljatok! Igyekezzetek kedvesen, segítő szándékkel szólni a másikhoz.
  • Állítsatok fel saját keretrendszert közös célok meghatározásával, amelyek teljesítése mindkettőtökön múlik! Járjatok például közösen mozogni vagy határozzátok meg együtt, min változtattok étrendeteken. Ugyanígy időzítsétek be, milyen vizsgálatokra jelentkeztek be, amelyekre elkíséritek egymást.

Meddőségről és az elérhető kezelési módokról további hasznos írások itt olvashatók!

(Források: News-medical.net, Huffingtonpost, Mother.ly, Natural-fertility-info.com)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

HÍREK

1 / 1 136

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!