Facebook hozzászólás

Endokrinológus is segíthet a teherbe esésben

Ha két év védekezés nélküli házasélet után sem jön össze a baba, mindkét félnél érdemes meddőségi kivizsgálást kezdeni. A nőgyógyászok gyakran küldik tovább endokrinológushoz a páciensüket, hogy kiderüljön, meghúzódhat-e hormonális eltérés a probléma mögött.

Hormonális oka is lehet, hogy késik a baba – Kép: Pixabay

Már egy egyszerű vérvétellel számos hormon szintjét lehet ellenőrizni, ebből már kiderülhet például, ha baj van az agyalapi miriggyel, a petefészekkel, a pajzsmiriggyel vagy a mellékvesével – ilyenkor további kivizsgálásra és kezelésre is szükség van.

A nőknél a vérvizsgálat mellett fel kell térképezni a bioritmust is, vagyis a ciklus adott napjain mintavétel szükséges vérből vagy nyálból. Ha nem szabályos a menstruációs ciklus, akkor az ellenőrzés szabadon választott időpontokban történik. Szükség esetén hüvelyi vagy kismedencei ultrahanggal is meg lehet róla bizonyosodni, hogy a petefészekkel minden rendben van-e, bár sok esetben ezt már a nőgyógyász elvégzi.

„Elképzelhető, hogy szükség van úgynevezett stimulációs-gátlós próbákra, amelyek megmutatják, milyen tartalékokkal rendelkezik a női szervezet, milyen a reakcióképessége. Ez a vizsgálat szintén vérből történhet meg. A serkentő vagy gátló hatóanyagot tablettával vagy injekcióval juttatjuk a szervezetbe, és megadott időpontokban – például 0 percnél, 30, 60 és 120 perc elteltével – vért veszünk a hormontartalékok meghatározására” – ismerteti dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa. A férfiaknál ugyanilyen részletességű kivizsgálásra lehet szükség, például a hereműködésről, a tesztoszteron termelődéséről – ez mind ellenőrizhető a vérből. Ezek az elsődleges vizsgálatok nagyjából 4–6 hét alatt zajlanak le.

Nem jön össze a baba? Egyél időben!
A legtöbb nő arra panaszkodik, hogy hiába hagyta abba a fogamzásgátló szedését, mégis hosszú hónapokat, sőt éveket kell várnia a teherbeesésig. Talán eszükbe sem jut, hogy életmódváltással, helyes táplálkozási szokásokkal elősegíthetnék a fogamzást. Például így!

A tapasztalt endokrinológus akár már megtekintés alapján eldöntheti, hogy szükséges-e egy úgynevezett sella MR, amely megmutatja, hogy az agyalapi mirigyben van-e eltérés. Az avatott szem felfigyelhet néhány jellegzetes külső jegyre: nőknél például a szőrnövekedésre vagy a szoptatáson kívüli tejcsorgásra, férfiaknál a túlzottan sima, puha, szőrtelen bőrre. Aki tehát eddig nem tapasztalt változást, akár csak szokatlan pattanásosságot észlel, gondolnia kell arra, hogy valamiféle hormonális eltérés állhat a háttérben.

A kikérdezés sok esetben kiterjedhet látszólag távol eső területekre, például a székelési szokásokra. A pajzsmirigyproblémák ugyanis okozhatnak székelési gondokat, és együtt járhatnak kismedencei kóros folyamatokkal. A krónikus székrekedés pedig hozzájárulhat akár petefészekciszták kialakulásához is.

Gyakran csak a fogamzásgátló után derül ki…
A PCOS, amely egyre több nőt érint, kellemetlen betegség, főbb tünetei közt ott vannak a menstruációs ciklus zavarai, a fokozott szőrösödés, izzadékonyság, elhízás, ám a legtöbb nő figyelmének középpontjába a meddőség miatt kerül.

Dr. Katona Evelin szerint a legfontosabb, hogy a párok vegyék komoly a problémát, és bizonyos időtartamú sikertelen próbálkozás után feltétlenül kérjenek szakértői segítséget. Ugyanis ha sikerül felfedezni a kiváltó okot, akár egyszerű gyógyszeres kezeléssel helyreállhat a hormonháztartás, és elhárulhat az akadály a gyermekvállalás elől.

www.oxygenmedical.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Ez az igazi rezsicsökkentés

Duplájára nőhet az energiahatékonysági felújítási költsége annak a mintegy 590 ezer még nem szigetelt panelháznak,…

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…
1 / 348

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!