Facebook hozzászólás

Igen, jól hallottad, pénteken kezdődik az új tanév!

Elkészült a kormány tervezete a következő tanév rendjéről, melyet már több fórumon is elég korán nyilvánosságra hoztak. Sokan meglepődtek, hogy a hét utolsó munkanapjára esik az első tanítási nap, de hát a rendnek meg kell lennie a 2017/18-as tanévben is. Mutatjuk is a legfontosabb dátumokat és a szünetek időpontjait.

A tanév első napja 2017. szeptember 1-je lesz, péntek, vélhetően ekkor mindenhol lebonyolítják az évnyitókat is, azaz még egy szabad hétvégéje marad a diákoknak, tanároknak és szülőknek.
A tanév 2018. június 15-én zárul pénteken, de ettől az iskolák némileg eltérhetnek az egyedi tanmenetük alapján.

Ennek értelmében összesen 180 tanítási nappal kalkulál az oktatásirányítás. Ez a szakgimnáziumokban 178, a szakközépiskolákban, gimnáziumokban és szakiskolákban 179 nap lesz. A végzősöknek a tanév vége a középfokú iskolákban 2018. május 3., ez alól kivétekt képeznek a rendészeti iskolák (május 18.) és a honvédelmi szakképzést biztosító iskolák (május 25.). A keresztféléves tanulók a tanévet 2018. január 5-én zárják.

Forrás: MTI / Illyés Tibor
Forrás: MTI / Illyés Tibor

Tanítási szünetek

Az általános iskolák a meghatározott szüneteken kívül 6, a gimnáziumban, szakközépiskolában és szakiskolában 7, a szakgimnáziumokban 8 tanítási nap használható fel. A nemzetiségi iskolák is eltérhetnek a szünetek időpontjától, alkalmazkodva eltérő szokásaikhoz. Ha a külön meghirdetett szünet munkanapra esik, az iskolának biztosítani kell a diákok felügyeletét, ha a szülők nem tudnák máshol elhelyezni a diákokat.

  • Az őszi szünet 2017. október 30-ától 2017. november 3-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2017. október 27. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2017. november 6. (hétfő).
  • (A téli szünet 2017. december 27-től 2018. január 2-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2017. december 22. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2018. január 3. (szerda).
  • A tavaszi szünet 2018. március 29-től 2018. április 3-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2018. március 28. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2018. április 4. (szerda).

Felvételik és vizsgák

Az őszi érettségi írásbeli vizsgáinak kezdete 2017. október 13-án kezdődik a nemzetiségi nyelvvel, a magyarból vizsgázók október 16-án kezdenek. A szóbeli vizsgákat november 9-13. között emelt szinten, a középfokú vizsgák pedig november 20-24. között zajlanak.

A tavaszi érettségi vizsgák kezdete nemzetiségi nyelvből 2018. május 4-én kezdődik, a szélesebb réteget érintő magyar érettségi írásbelijére május 7-én kerül sor. Az írásbeli vizsgák május 28-án zárulnak. A szóbeli érettségik emelt szinten 2018. június 7-14. között, a középszintű vizsgák pedig június 18-29. között zajlanak majd.

Mi legyen az elsős táskájában? Itt a lista!
Lassan kezdődik a tanév, a gyerekes családok ennek örömére ellepték az írószerboltokat. Ki listával a kezében, ki családosan és rutinosan, ki tétován és bizonytalanul pakolgatja a polcokról a füzeteket, ceruzákat. Most azoknak segítünk, akik először indítják iskolába a gyereküket. Soroljuk, mi az, ami nem maradhat ki egy elsős táskájából?

A középiskolai felvételi időszak 2017. október 20-án kezdődik a diákok és szülők számára, mikor a középiskolák meghirdetik honlapjaikon a képzési kínálatukat. Az Oktatási Hivatal november 15-én teszi közzé a felvételi vizsgát hirdető iskolákat. Az felvételi vizsgára december 8-ig lehet jelentkezni.

A felvételi vizsgákra  6 és 8 osztályos gimnáziumokba, valamint a középiskolák 9. évfolyamára 2018. január 20-án kerül sor, csakúgy, mint az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevők számára. Akadályoztatás esetén a pótló vizsgát január 25-én tehetik le a tanulók. A középiskolák a szóbeli felvételi elbeszélgetéseket 2018. február 22. és március 13. között tarthatják. A felvételi eredményéről április 27-én tájékoztatják a középiskolák a jelentkezőket.

Hol és mennyiért találunk most albérletet szeptemberre?
Már megindult az albérlet keresési roham a szeptemberi iskolakezdések előtt. Mit érdemes választani: a kisebb garzont vagy a nagyobb, de többszemélyes lakásokat? Hol és mennyit fizetünk mindezért?

Felmérések

Az alapkészségek, képességek országos mérésének minden tanévben ki kell terjednie a köznevelés hatodik, nyolcadik és tizedik évfolyamán a nappali rendszerű iskolai oktatás munkarendje szerinti tanuló esetében a szövegértési és a matematikai eszköztudás fejlődésének vizsgálatára. A kompetenciaméréseket 2017. május 23-án tartják. A két tanítási nyelvű iskolákban a hatodikos és nyolcadikos diákok célnyelvi felmérésére 2018. május 30-án kerül sor – olvashatjuk az eduline.hu-n.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 147

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!