Facebook hozzászólás

Máj, kávé, szex és a többiek – Mit szabad terhesség alatt?

Számos mendemonda, tévhit kering arról, hogy mit tegyünk, együnk, és főleg mit ne, terhesség idején. Összegyűjtöttünk néhány kérdést a leggyakoribbakból. Természetesen választ is adtunk rá, szakértő segítségével.

Lehet-e májat enni terhesség alatt?
Afféle népi babona, hogy a várandósoknak nem szabad májat enniük, merthogy a máj méreganyagokat tartalmaz, amik átmennek a babába. A máj valóban tartalmaz méreganyagokat, azonban a felnőtt emésztőrendszer már képes ezeket hatékonyan feldolgozni, így azok nem okozhatnak kárt a magzatban. A máj emellett számos pozitív tulajdonsággal is bír. Nagy vastartalmának köszönhetően a terhesség alatt gyakran kialakuló vashiány felszámolásában hatékonyan segíthet. Ha ennek ellenére valaki mégis tart a máj fogyasztásától, érdemes maximum heti egy alkalomra korlátozni a máj fogyasztását, így biztosan nem okozhat semmilyen problémát, viszont egészséges hatásai így is érvényesülnek.

Nincs sok tiltás, csak figyelj oda! – Kép: Pixabay

Lehet-e kávét inni a terhesség alatt, és ha igen, mennyit?
Az alapszabály az, hogy lehet kávét inni a terhesség alatt, de mértékkel. Napi maximum 3 presszókávé az elfogadható mennyiség. 1 csésze kávéban 50-60 milligramm koffein található. Kutatók nemrégiben bebizonyították, hogy napi 500 milligramm koffein (9-10 kávé) 2,2-szeresére növeli a vetélés kockázatát az első harmadban, és már napi 4 csésze is valamivel magasabb vetélési kockázatot eredményez. A 2007-ben végzett felmérés eredményeiből kiderül az is, hogy ez a vetélési kockázat csak a nemdohányzó nőknél áll fent, akik dohányoznak, azoknál nem (ennek ellenére nem szabad dohányozni a terhesség alatt, mert az meg súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat!).

A túlzott kávéfogyasztással kapcsolatos problémák fő okozója a koffein, amely a teában és a kólában is megtalálható, ezért ezek fogyasztását is csökkentenünk kell úgy, hogy a napi fogyasztás 150 milligramm alatt maradjon (ez körülbelül 3 csésze kávé vagy 1 pohár kóla és 1 csésze kávé). Ha csak a megszokás miatt iszol kávét, érdemes inkább a koffeinmentes változatot választani, mint ahogyan kólából is.

Ezt ne kend magadra, ha gyermeket vársz!
A terhesség tulajdonképpen immunhiányos állapot, amikor a szervezet ellenálló képessége csökken annak érdekében, hogy képes legyen kihordani a testidegen magzatot. Várandósok számára kifejezetten kerülendők a szőrtelenítő krémek, a hajfestékek, de van más is, amit jobb kerülni. Ezek könnyen okozhatnak allergiát a bőrbe szívódásuk után..

Káros-e a magzatra a röntgen?
Sokan tartanak a terhesség alatti röntgenvizsgálattól, pedig csak egyes esetekben okozhat problémát a röntgen, és azokra is van megoldás. A röntgensugárzás károsíthatja az ivarsejtek génállományát, azaz a magzat fejlődő nemi szerveit. Ez a hatás azonban csak akkor áll fenn, ha a hasat közvetlen röntgensugárzás éri. Nem kell tehát aggódnunk, ha csak egy fogröntgenre van szükség, vagy olyan vizsgálatra, ahol a hasat nem éri a sugárzás.Ha mellkasröntgenre vagy olyan végtagröntgenre van szükség, ahol a hasat is érheti a sugárzás, a hasat ólomköténnyel takarják el, így a magzat nem károsodhat.

Lehet- e szexuális életet élni terhesség alatt?
Az első harmadban, a másodikban és a harmadikban is lehet, egészen addig ameddig a méhszáj zárt, és a magzatvíz el nem folyik. A babát mindvégig a magzatvíz, az anyaméh és a nyákdugó óvja a fertőzésektől. Nem fog összenyomódni, nem érez belőle semmit (na jó: bizonyos elméletek szerint az orgazmuskor felszabaduló anyai hormonok még jót is tesznek a magzatnak). Ha bármilyen probléma lép fel – barnás folyás, vérzés, fertőzés, vetélés vagy koraszülés esélye, nyíló méhszáj –, akkor az orvos megtiltja a szexuális életet. Ez alatt azt kell érteni, hogy a behatolás tilos, de az orgazmus nem.

Mi a helyzet a fájdalomcsillapítókkal?
Akár 80%-kal is megnövelheti a vetélés kockázatát, ha vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat szedünk a terhesség alatt – írja egy brit orvosi tanulmány. A veszélyes szerek az ibuprofent, aszpirint, valamint a nem szteroid gyulladásgátlókat (NSAID) tartalmazó szerek. Ha valaki aszpirint szed a fogamzás időszakában, nagyjából 60 százalékos a vetélés esélye! Ez amiatt van, hogy ezek a gyógyszerek gátolják egyes zsírsavak, az úgynevezett prosztaglandinok termelését, amelyek azonban feltétlenül szükségesek a beágyazódáshoz. Nem kell tartani a paracetamolt tartalmazó gyógyszerektől. Ezek ugyan szintén gátolják a prosztaglandin-termelést, azonban nem az egész szervezetre hatnak, hanem csak a központi idegrendszerre, így ezeknél nem mutatták ki a káros hatást. (Forrás: kismamablog)

6 tévhit a terhesség utáni elhízásról!
Sok kismama aggódik, hogy a terhesség alatt felszedett pluszkilók a szoptatás idején tovább szaporodnak. A súlygyarapodás azonban gyakran a helytelen táplálkozási szokásoknak és azoknak a tévhiteknek a következménye, amelyek évtizedek óta közszájon forognak. Lássuk az igazságot!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

HÍREK

1 / 1 136

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!