Facebook hozzászólás

Tömjük vagy éheztessük? Mit tegyünk a finnyás gyerekkel?

Hiába készíted el szépen, terítesz meg hozzá étvágygerjesztően, és tömnéd türelmesen, csak fújja ki az ételt, meg tologatja, húzza a száját, és nem eszik rendesen. Mit tehetünk, ha a gyerek válogat? Hol a határ az ízlés és az egészségre káros egyoldalú táplálkozás között? Segítünk…

A természetes ízek megkedveltetése nagyon fontos, bár nagy a csábítás, hogy mesterséges ízeket, gyorsan elkészíthető ételeket – babapuding, babakeksz, bébidesszert – adjunk a babának, ezekre a csecsemőnek semmi szüksége nincs, mint ahogyan fűszerekre, sóra cukorra sem, bár a felnőttízlésünk ezt diktálná. A babáknak desszertre sincs szükségük ebéd után,

A természetes ízeket ismerje meg házilag készítve  – Kép: sxc

Törekedjünk hát arra, hogy elsőként a természetes ízeket ismerje meg: valódi gyümölcsök, zöldségek házilag készítve vagy ízesítetlen bébiétel formájában, és a tejtermékek, húsok stb. is hasonlóképpen natúr, eredeti ízükben. Az ízlésére éppen azzal lehetünk jó hatással, ha az ételek természetes ízét tapasztalja meg. Jó, ha tudjuk, hogy

Az italok terén nagyon könnyű elcsábulni. Az instant babateák könnyen elkészíthetők, de tele vannak cukorral. A gyümölcslevek nagyon finomak, de még a jobb minőségűek is tartalmaznak cukrot, és szomjoltásra valójában elegendő a víz is.

Sok családban szokás a kicsinek kakaót adni, holott a kakaó koffeint tartalmaz, ezáltal alvászavarokat és túlpörgést okozhat a kisgyerekeknél. Hasonlóképpen nem javasolt szénsavas üdítőitalokat vagy gyerekeknek szánt vitaminos gyümölcsleveket sem adni a kicsinek.

Nem arról van szó, hogy soha ne egyen vagy igyon ilyen ételeket, italokat, de tudnunk kell, hogy ebben a korban alakulnak ki az étkezési szokásai – a minta, amit most kap, egész életére végigkíséri –, és minél később találkozik ezekkel, annál kevésbé fogja igényelni őket. Sok rossz szokást megelőzhetünk azzal, ha be sem vezetjük őket.

Mikor és mit adjunk az anyatej mellé?
Kezdő anyukák egyik legfőbb aggodalma, hogy a szoptatás ideje alatt mikor kezdjék el új ételek bevezetését. Miből és mennyit szabad az anyatejhez hozzátáplálni? Hogyan ízesítsük a baba ételeit? Megválaszoljuk!

Mikortól számít rossz szokásnak?
A hozzátáplálás bevezetése során a válogatósság normális folyamat. Bizonyos ízeket nehezebben fogad el a baba, másokat könnyebben. Amit ilyenkor tehetünk, hogy 1-2 hétig nem adjuk azt az ízt, ami nem ízlett, aztán újra felkínáljuk.

Ha az ellenállás egy bizonyos fajta ételtípusnak szól – például a gyümölcsöket megeszi, a zöldségeket nem –, akkor segíthet, ha a már megismert íz mellett vezetjük be az újat. Például a gyümölcspürébe keverünk egy kiskanál zöldséget, a következő nap 2 kiskanállal keverünk hozzá, a harmadik nap 3 kiskanállal, így növelve a mennyiséget, ameddig a kicsi teljesen meg nem kedveli az adott ízt.

Ha az étel állaga nem tetszik neki – például az okoz gondot, hogy a főzelékben darabok vannak, pedig ő pépesen szereti –, akkor nyugodtan adjuk pépesen a főzeléket, és mellette vezessük be az apró falatkákat kézzel felcsipegethető ételek formájában. Sok baba a pépeket nem fogadja szívesen, de a darabos ételeket nagyon kedveli.

Ha az etetés módja nem tetszik a kicsinek, annak többféle oka lehet.

Kínálgassuk, amíg rá nem jön, hogyan kell a kanálból enni
Kép: sxc

● Csak cumisüvegből fogadja el az ételeket: ez általában azért alakul ki, mert nem tetszik neki a kanál, kitolja a nyelvével az ételt, az anyuka pedig türelmetlen, és inkább cumisüvegből eteti. Ilyenkor el kell kezdeni kanálból kínálni az ételeket, amíg a kicsi meg nem tanulja, hogyan kell kanálból enni.
● Nem tetszik neki a kanál, kinyomja a nyelvével az ételt: ennek általában az az oka, hogy még nem érett meg teljesen a hozzátáplálásra. Ilyenkor kínálgasd neki újra meg újra az ételt, amíg rá nem jön, hogyan kell a kanálból hatékonyan enni.
● Türelmetlen, nincs ideje kivárni az etetést: ez általában örökmozgó, már magától ülni tudó babáknál fordul elő. Biztos jele annak, hogy a kicsi képes lenne már önállóan is enni.
● Eddig jól evett, de most hirtelen nem fogad el semmit. Ezt általában betegség – nátha, torokfájás, fülfájás – vagy fogzás okozza. Betegség esetén természetes, hogy alatta és utána még néhány napig kisebb az étvágya. Semmit nem kell ilyenkor erőltetni (csak a folyadékot), a teljes gyógyulással az étvágy is visszaáll majd. Fogzás esetén segíthet, ha evés előtt pár perccel fogzáskönnyítő géllel kenjük be a kicsi ínyét.

Hogyan lesz a kicsi válogatós?
A válogatás akkor válik gonddá, ha az már a gyermek egészségét veszélyezteti, azaz túlságosan egyoldalúvá válik a táplálkozása. Az egyoldalúság azt jelenti, hogy a főbb élelmiszercsoportokból néhányat egyáltalán nem fogyaszt a gyermek, vagy csak 1-2 félét fogad el. A főbb élelmiszercsoportok:
● gabona (búza, zab, köles stb.),
● gyümölcsök,
● zöldségek,
● tej és tejtermékek vagy azoknak megfelelő vas- és kalciumtartalmú ételek (például .kalciumtaralmú zöldségek, mint saláta, spenót, hüvelyesek),
● hús, hal, tojás vagy más magas fehérjetartalmú ételek (például hüvelyesek).

Az nem gond, ha a levesek közül csak a húslevest eszi meg, ez egyéni ízlés és ízesítés kérdése, idővel mindent megkóstol majd. Az sem gond, ha bizonyos zöldségeket, gyümölcsöket nem kedvel. Az azonban igen, ha egyáltalán nem eszik meg semmiféle zöldséget és gyümölcsöt, vagy ha egyáltalán nem eszik semmilyen kalciumtartalmú ételt. A legsúlyosabb eset az, ha csak néhányféle ételt fogad elm és ezek jellemzően mind szénhidrátok, édes, cukros vagy túlízesített ételek (például csak a tejszeletet, tésztát, kenyeret, virslit eszi meg). Ilyenkor a gyermek a szénhidráttól válik függővé.

A baba és az ételallergia
A csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkező ételallergiás tünetek oka az immunrendszer, bélrendszer és az emésztési képesség éretlensége Négyéves korukra az esetek 90 százalékában kinövik a gyerekek a táplálékkal szembeni allergiát, addig viszont diéta tartására, az allergiás tüneteket okozó élelmiszerek mellőzésére van szükség.

Miért alakul ez ki?
Általában úgy kezdődik, hogy a kicsi eleve rossz evő, vagy rosszul hízik. Az anya emiatt aggódik, ezért, amikor a gyermeke nem fogad el egy ételt, megkínálja egy másikkal. Hamar kialakul, mik a kedvenc ételek, és amikor a gyermek nem eszi meg a főzeléket, megkapja a kedvenc ételt, hogy „legalább egyen valamit”. Közben a totyogó a dackorszakba érkezik, akaratos lesz, és a szülő nem mer ellentmondani neki, hiszen visít, ha mást kap, mint amit ő szeret. A szülő meg kiszolgálja őt, mert aggódik, hogy különben nem fog enni semmit. Ilyenkor elsőként a szülőnek kell magával „megbeszélnie” ezt, és elfogadnia, hogy ő a felelős azért, hogy a gyermekének helyes étkezési szokásai alakuljanak ki, és neki kell megoldania ezt a helyzetet. Ezt követően pedig meg kell tanulni nemet mondani a gyereknek. Jó ötlet, ha a gyerekkel együtt készítjük el az ebédet, és engedjük, hogy ő is segítsen, például a terítésben. Ezt követően pedig ne adjunk neki mást, hiába is kéri!

Együnk minél többet együtt, hogy lássa a példát, hogy mi is változatosan, egészségesen eszünk. Ha befejezte, és nem eszik többet, ne adjunk neki mást, nasit semmiképp, pusztán csak azért, hogy eleget egyen. Idővel meg fog éhezni, és akkor megeszik mást is, mint a kedvenc ételeket.

Tudnunk kell, hogy a hiszti forrása lehet az is, hogy a kicsi szénhidrátfüggő, azaz, ha nem eheti a megszokott édes vagy szénhidrátban gazdag ételeket, akkor alacsony a vércukra, és újra kívánja őket. Ez az állapot egészséges étkezéssel, sok zöldséget, gyümölcsöt és kevés cukrot, finomított lisztet tartalmazó ételek evésével 1-2 nap alatt megszüntethető.

Ne feledjük! Bár ő hangosabb és akaratosabb, de nekünk kell segíteni őt, hogy helyes szokásokat alakítson ki, és egészséges legyen! (Forrás. kismamablog)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

HÍREK

1 / 1 146

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!