>
Facebook hozzászólás

CSIPKEVILÁG

Nem akármilyen kincseket rejt a dédmama bőröndje

Él egy pici múzeum a Nógrád megyei Terényben. Felmenőik hagyományait őrzik, köztük a csipkekészítés mesterségét. Ha bekopogsz, egy meseországba érkezel, ahol mindent megtudhatsz a híres magyar csipkékről, köztük a Hunnia Csipkéről.

Csipkemúzeum Terényben, Kép: László Márta
Csipkemúzeum Terényben, Kép: László Márta

Ha azt hiszed, hogy a csipkéhez elég vagy te, egy horgolótű meg egy viszonylag vékonyabb cérna, akkor nagyon tévedsz! A csipke ennél lényegesebben több, művészet, hagyomány, kecs, remekmű!

Egykoron – szó szerint – aranyárban „mérték” a csipkét a főúri házaknál. Minél több volt viselőjén e kézimunka, annál gazdagabb emberrel álltak szemben urak, alattvalók egyaránt. Voltak, akik még a vadászatokra is csipkekézelőben mentek. II. Katalin legyezőjén 8-10 évig is dolgoztak.

Ízelítő, a régi, "szögletes" csipkékből, Kép: László Márta
Ízelítő, a régi, "szögletes" csipkékből, Kép: László Márta

A titok a lehelet vékony szálakban és a boszorkányos ujjakban rejtőzött. A középkorban a pamut mellett sokan használtak selyem, arany- vagy ezüstszálat a főúri ruhák díszítéséhez.

Magyarországon is elismertek voltak a csipkekészítők. Nemzetközi hírnevük azonban csak úgy 1906 után erősödött meg. Addig ugyanis az Európában jól ismert négyzetes, szögletes mintákat alkalmazták, utána azonban elővették a magyar mintákat. Jött például a páva, a tulipán motívum, amiket sehol máshol nem készítettek. Az egyik élen járó műhely, a Hunnia volt, melynek emlékét a mai napig őrzik az egykori alapítók leszármazottai.

Csipkeverés élőben, Fáyné Tornóczky Judit, Kép: László Márta
Csipkeverés élőben, Fáyné Tornóczky Judit, Kép: László Márta

Hidegben, szakadó esőben egy vasárnap reggel hívtam fel Fáyné Toroczky Juditot, hogy mint arra kóborló turistának megmutatná-e a múzeumot. Boldogon jött, és segített, én meg elámultam! Kiderült, hogy a csipke valóban nem egy horgolótű kérdése – mert van szövött, kötött csipke, vert csipke, és még ki tudja, mennyi módszer! Mint elmesélte, nem véletlenül terjedt el a Nógrádban, illetve a mai Szlovákia területén élő, ügyes kezű lányok-asszonyok körében a csipkekészítés tudománya. Amíg az Alföldön sokszor télen is volt munka a mezőgazdaságban, addig a hűvösebb vidékeken alig-alig. Megtanultak tehát egy új mesterséget, ami igazán jól fizetett.

A híres hunniás, csipkecsüngős kendő, Kép: László Márta
A híres hunniás, csipkecsüngős kendő, Kép: László Márta

Miután a csipke alapanyaga a növényi eredetű, vékony pamutszál, a pamut meg kiszáradhat, törhet, ezét sokszor a csipkekészítő lányokat, asszonyokat leküldték a párásabb pincékbe. Munka közben általában négyen ültek egy asztalnál. Középre kitettek egy gyertyát, és minden csipkeverő elé egy üveggömböt, hogy az szórja a fényt. Így születtek meg azok a magyar csipkecsodák, amik évről évre most is kivívják az elismerést a horvátországi világhírűk Pagon rendezendő csipkebemutatón.

Dupla csipkés napernyő orosz minta alapján, a kalap gömöri motívumos, Kép: László Márta
Dupla csipkés napernyő orosz minta alapján, a kalap gömöri motívumos, Kép: László Márta

Ha arra vet sorsod, feltétlenül keresd meg a csipkevilágot, és ott azt is megtudhatod, hogy évről évre hányan mennek hozzájuk táborba! A szülők megkérdezik, mégis mit csinálnak majd ott a gyerekek? A csipkeverésen kívül kirándulnak, megismerik Nógrád rejtett kincseit, és a szülők el sem hiszik, hogy ott nem a mobiltelefon vagy a tablet a főszereplő, annyira lenyűgözi a fiatalokat a csipkeverés…

A világ kulturális örökségének kék ékköve

Kékfestő múzeum, Pápa, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Van, akinek tradíció, van, akinek, modern textilipar, van akinek kellemes viselet, van, akinek ipartörténeti ritkaság. Ez mind a kékfestő. Ma Magyarországon már csak kevesen űzik az egykor oly divatos szakmát, épp ezért minden tisztelet az övék! … De ki gondolná, hogy ez a fantasztikus, kreatív kelme története a hajózással kezdődött Európában!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mit tanulhatunk a hétnyelvű apácáktól?

Segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik. A waterlooi egyetem egy frissen…

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…
1 / 1 509

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!