>
Facebook hozzászólás

Natúr praktikák – a kismamák szépségéért

Lehet-e hajat festeni várandósság alatt? Milyen testápolókat használhatunk szoptatás idején? Cikkünkben utánajártunk azoknak a natúr praktikáknak, amiket érdemes megfogadni már akár a terhesség ideje alatt, de a szülést követően is.

A legtöbb nő a szülést megelőző kilenc hónap alatt fordul a natúr kozmetikumok felé, hiszen senki sem szeretné a méhben fejlődő kisbabát kémiai vegyszerekkel, adalékanyagokkal, mesterséges vegyületekkel szennyezni. Ahogyan átalakul a kismama életmódja (nincs alkoholfogyasztás, előtérbe kerül az egészséges vitamindús étkezés), úgy alakul át a szépségápolási polc is a fürdőszobában, ahol megjelennek a natúr kozmetikumok. De mire is érdemes leginkább figyelni?

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Hajfestés a babavárás alatt és utána?

Az Amerikai Rákmegelőző Központ álláspontja szerint a klasszikus hajfestékek használata mindenképpen kérdéses, vannak olyan kutatások, amelyek azt bizonyítják, hogy semmilyen kapcsolat nincs a hajfestés és az esetleges rákos elváltozások között, ugyanakkor léteznek olyan kutatási eredmények is, amelyek pont ezt bizonyítják. Ha valaki gyermeket vár, önmagának kell eldönteni, hogy mely kutatásnak hisz és használ-e klasszikus hajfestéket a várandósság és a szoptatás ideje alatt, kockáztatva azt, hogy a nemkívánatos kémiai anyagok eljutnak a magzatig károsítva egészségét. Az biztos, hogy az Egészségügyi Világszervezet a fodrászoknak nem ajánlja a rendszeres munkát a terhesség idején, pont a hajfestékekkel való gyakori érintkezés miatt.
Szerencsére ma már nem kell lemondanunk a szép hajról akkor sem, ha nem szeretnénk hajat festetni a hagyományos módon. A természetes növényi anyagokat, főként hennát és indigót tartalmazó hajfestékek is kiválóak, és a használata sem bonyolult. Magyarországon is kapható több natúr festékcsalád, amivel gyorsan és egyszerűen festhetjük hajkoronánkat.

Natúr megoldás a terhességi csíkok ellen

A leggyakoribb esztétikai probléma a terhesség, a hirtelen testtömeg változás és a növekedő has miatt a repedések, striák, csíkok megjelenése a bőrön. Kialakulásuk oka tulajdonképpen az, hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad. Hátterében állhat genetikai tényező, hajlam, egészségtelen táplálkozás és a bőr szárazsága, rugalmatlansága is. Ha azonban már a terhesség korai szakaszától külön ápoljuk a has bőrét, akkor sokat tehetünk a striák kialakulása ellen.
Érdemes naponta bekenni az érintett területet valamilyen gazdag krémmel vagy olajjal, így választhatjuk az argánolajat, vagy valamilyen kókuszolajas, sheavajas testápolót.

mosás
A pici ruháit érdemes natúr mosószerekkel tisztítani Kép: Pixabay

Testápolás a szoptatás idején

Ha szoptatunk akkor, korántsem mindegy, hogy milyen tusfürdőt és testápolót használunk. Az sem megoldás, ha csak vízzel tartjuk tisztán az igénybe vett mellet és környékét, mert a tiszta víztől és a sok nyáltól kiszáradhat, berepedhet.  Ugyanakkor az sem jó, ha a tusfürdőből vagy testápolóból származó mesterséges vegyületek ott maradnak a bőrön. Érdemes ebben az időszakban aloe veás tusfürdőt használni, ami kiváló a pici láthatatlan sérülésekre, ápolja és puhává teszi a bőrt. A mellet pedig kenjük be ápoló E-vitaminos vagy kókuszolajas testápolóval, ami rugalmassá teszi és felvértezi a szárazság ellen.
Jó szolgálatot tehetnek ilyenkor a natúr olajak, például a natúr argánolaj vagy extraszűz olivaolaj is. Ne feledjük, mindig mossuk le rendesen a bőrünkről a tusfürdőt, még akkor is, ha natúr változatot használunk, és hagyjuk beszívódni a különböző olajakat és krémeket, hogy ne kerüljön semmi a kicsi szájába. A mell szárazra törlése után anyatejjel lehet fertőtleníteni és puhítani a bimbó környékét.

Bombaforma szülés után? Ezek a legjobb edzésmódszerek
A szülés utáni tréning nem csak a súlyvesztésről szól és arról, hogy mielőbb beleférj a régi nadrágodba és ruháidba. Egyértelműen a mozgás a kulcs ahhoz, hogy visszanyerd az izmaid rugalmasságát, erejét, amit a szülés alatt elvesztettél, valamint, hogy önbizalmad újra a régi legyen!

Natúrt a mosógépbe is

Sokan elfeledkeznek arról, hogy a klasszikus mosószerek és öblítők rengeteg kémiai vegyületet tartalmaznak, amelyek folyamatosan érintkeznek a bőrünkkel a ruháinkon keresztül. Sok kisbaba allergiás reakciókat mutat a különböző öblítőkre és mosóporokra, a pici ruháit ezért érdemes illatanyag-mentes, természetes növényi tenzidekkel tisztító natúr mosószerekkel tisztítani. Nem kell a kényelmetlen mosódiót választanunk, hiszen ma már számtalan modern, folyékony vagy por alakban is kapható mosószert találunk, színes vagy fehér ruhákhoz, mosógépben használható változatokban. Ezek gyakorlatilag ugyanazt tudják, mint klasszikus társaik viszont káros vegyi anyagok nélkül, és még a környezetet sem terhelik.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 161

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!