Ez egy igazán édes, nyalakodós szombat volt…
Ez a szombat igazán MÉZédes volt, a kicsit szomorkás idő ellenére is Kaposváron, ahol második alkalommal rendezték meg a „Mézfesztivált”.
Amíg a színhelyre igyekeztem, eszembe jutott, hogy kislánykoromban hányszor próbálta belecsempészni anyukám a teásbögrébe a mézet, hogy gyorsabban gyógyuljak. Persze éber ízlelőbimbóimnak köszönhetően hamar felismertem a készülő merényletet , s a méla undort látva arcomon; anyu belátta, hogy életmentő akciója ismét meghiúsult.
De attól, hogy én nem szerettem a mézet, mindig tisztában voltam jótékony hatásaival ,s később gyakorló anyaként buzgón adagoltam gyermekeimnek cukor helyett.(Hasonló „eredményekkel”, mint anyu hajdanában…)
Most „érett” felnőttként pedig rászoktattam magam, hogy legalább vészhelyzetekben belenyaljak a mézes bödönbe. Különösen azóta érzek elhivatottságot erre, mióta barátnőm egy alkalommal megkínált levendulamézzel. Magát a növényt eddig is kedveltem, de most mézes formájában akkora hatással volt rám, hogy úgy döntöttem sose szokom le róla.
De hogy mennyi mindent nem tudok erről a fontos táplálékról az most derült ki ezen a hétvégén.
A sétálóutca és a főtér megtelt árusokkal , méztermelőkkel és érdeklődő emberekkel. Többed magammal nagy előszeretettel kóstolgattuk a hagyományos akác, hárs-és virágmézeket, s a többi a különleges nevű és ízű fajtákat. (facéliaméz, aranyvesszőméz, medvehagyma-méz, zsályaméz, stb.)
Sosem hittem, hogy a: gesztenyeméz – visszértágulat mérséklésére, valamint a trombózis kialakulásának megakadályozására kiválóan alkalmas
Selyemfű-méz – jellegzetes ,fűszeres ízével, a nyers ételek kiváló ízesítője(eddig még a nevét se hallottam)
napraforgóméz – krémmézzé alakítva kellemes csemege, és sütésre kiválóan alkalmas
repceméz – gyógyítja a gyomorsav túltengést (ez most jól is jönne…)
Az egyik sátorban rögtönzött ismeretterjesztő előadás során több praktikus jó tanács is elhangzott, s néhány tévhitet is eloszlattak az arany nedűvel kapcsolatban:
– Az ikrás méz apró szemcsézettsége által jobban tisztítja a garatot és a torkot, mint a folyékony változata
– A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha vízfürdőn,max.40 C fokig melegítjük .Magasabb hőmérséklet a méz minőségét, beltartalmi értékét károsítja.(Ezért nem szabad forró teába se tenni!)
Hozzászólás zárolva.