Facebook hozzászólás
100

Ez egy igazán édes, nyalakodós szombat volt…

Ez a szombat igazán MÉZédes volt, a kicsit szomorkás idő ellenére is Kaposváron, ahol második alkalommal rendezték meg a „Mézfesztivált”.

Amíg a színhelyre igyekeztem, eszembe jutott, hogy kislánykoromban hányszor próbálta belecsempészni anyukám a teásbögrébe a mézet, hogy gyorsabban gyógyuljak. Persze éber ízlelőbimbóimnak köszönhetően hamar felismertem a készülő merényletet , s a méla undort látva arcomon; anyu belátta, hogy életmentő akciója ismét meghiúsult.

De attól, hogy én nem szerettem a mézet, mindig tisztában voltam jótékony hatásaival ,s később gyakorló anyaként buzgón adagoltam gyermekeimnek cukor helyett.(Hasonló „eredményekkel”, mint anyu hajdanában…)

Most „érett” felnőttként pedig rászoktattam magam, hogy legalább vészhelyzetekben  belenyaljak a mézes bödönbe. Különösen azóta érzek elhivatottságot erre, mióta barátnőm egy alkalommal megkínált levendulamézzel. Magát a növényt eddig is kedveltem, de most mézes formájában akkora hatással volt rám, hogy úgy döntöttem sose szokom le róla.

De hogy mennyi mindent nem tudok erről a fontos táplálékról az most derült ki ezen a hétvégén.

A sétálóutca és a főtér megtelt árusokkal , méztermelőkkel és érdeklődő emberekkel. Többed magammal nagy előszeretettel kóstolgattuk a hagyományos akác, hárs-és virágmézeket, s a többi a különleges nevű és ízű fajtákat. (facéliaméz, aranyvesszőméz, medvehagyma-méz, zsályaméz, stb.)  

Sosem hittem,  hogy a:  gesztenyeméz – visszértágulat mérséklésére, valamint  a trombózis kialakulásának megakadályozására kiválóan alkalmas

Selyemfű-méz    – jellegzetes ,fűszeres ízével, a nyers ételek kiváló ízesítője(eddig még a nevét se hallottam)

napraforgóméz – krémmézzé alakítva kellemes csemege,  és sütésre kiválóan alkalmas

repceméz – gyógyítja a gyomorsav túltengést (ez most jól is jönne…)

Az egyik sátorban rögtönzött ismeretterjesztő előadás során több praktikus jó tanács is elhangzott, s néhány tévhitet is eloszlattak az arany nedűvel kapcsolatban:

– Az ikrás méz apró szemcsézettsége által jobban tisztítja a garatot és a torkot, mint a folyékony változata

– A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha vízfürdőn,max.40 C fokig melegítjük .Magasabb hőmérséklet a méz minőségét, beltartalmi értékét károsítja.(Ezért nem szabad forró teába se tenni!)





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!