Facebook hozzászólás
2 420

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 6.

Kaviár és szirnyiki, az orosz reggeli

Sorozatunkban ma az orosz reggelit szedjük ízeire, ahol nem ritka a tőkehal, a kaviár, a palacsinta, vagy az édes tejföllel tálalt túrókorong, a szirnyiki sem. Az oroszok fekete teát kortyolnak mellé.

A laktató és hagyományos orosz reggeli sem egyfajta ételből áll, elég sokféle finomság található az asztalon, amelyen természetesen szamovár is áll. Egy orosz közmondás szerint:

Reggelizz magadban! Ebédelj a barátoddal! A vacsorát add az ellenségednek!

Blini tejfölágyon tálalt kaviárral. Fotó: Pixabay
Blini tejfölágyon tálalt kaviárral. Fotó: Pixabay

És ha ezt vesszük alapul, akkor nagyon bőséges és finom reggeliről kell szólnia a mindennapoknak. Mindjárt itt az amerikai palacsinta orosz alternatívája a blini. A tejfölös, esetleg dzsemes, vagy mézes blinit leginkább tejjel, teával szolgálják fel, de hússal, gombával, vagy akár túróval is megtölthetjük. Legelegánsabb a kaviáros vagy lazacos változat, de sokan nem erre a puccosra esküsznek, hanem az egyszerű tejfölösre.

Hozzávalók 4 főre: 1,5 dl + 1,5 dl tej, fél kk cukor, 2 dkg élesztő, 20 dkg finomliszt, 4 tojás, olaj.

A 1,5 dl langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A maradék 1,5 dl tejben elkeverem a tojássárgákat, a fehérjét félretesszük szobahőmérsékleten. A tojásos tejbe beleszórjuk a lisztet, jól összedolgozzuk, majd apránként belekeverjük az élesztős tejet. Letakarva 1 órát pihentetjük, majd jól átkeverjük. Hozzáadjuk a csipet sóval felvert tojásfehérjét. Kis olajon evőkanállal halmokat teszünk a sütőbe, melyek koronggá laposodnak. Aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Ha nincs időnk élesztővel dolgozni, természetesen a sima palacsinta is megteszi.

Szamovár. Fotó: Pixabay
Szamovár. Fotó: Pixabay

 

Az orosz reggeli ételeihez elmaradhatatlan szimbólumként társul a teakészítés eszköze, a szamovár. Van, ahol csak forró vizet engednek belőle a csészére, máshol a fekete teafüvet leszűrve teszik bele a szamovárba, hogy már a kész teát tudják kiporciózni. Sokan semmivel nem ízesítik a teát, csupán minden korty előtt bekapnak egy fél kiskanál lekvárt.

A kaviár mellett a lazac, a füstölt tokhal, és más halak, a hideg, szeletelt húsok, a vaj, a főtt tojás, savanyúságok és a savanykás fekete kenyér is szerves része az orosz reggelinek. A zabkása helyett sokkal inkább a hajdinakása a jellemző. Az oroszok nagyon szeretik a túrót, a belőle készült túrókorong, a szirnyiki a magyar túrógombóc ízére hasonlít.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!