KÉSZÜLJÜNK A STRANDSZEZONRA!
Az alvás és a fogyás kapcsolata
Lassan újra itt a strandszezon, ilyenkor sokan őrült diétába kezdenek, hogy a nyár beköszöntével megvillanthassák a strandokon a tökéletesre formált bikinis testüket.
Elegendő alvás az ideális testsúly érdekében
Kevesen gondolják úgy, hogy az alvás mennyisége hatással lenne a testsúlyunk alakulására. Azonban egy clevelandi kutatás bebizonyította, hogy azok a nők, akik kevesebb mint 7 órát alszanak éjszaka, 32 százalékkal nagyobb valószínűséggel fognak elhízni, mint a 7 óránál többet alvó társaik.
Persze a kutatásban nem csak az alvási szokásokat figyelték meg, hanem a nők étkezési és mozgási szokásaikat szintén elemezték. Az adatok kissé ellentmondásosnak tűnhetnek, hiszen azok a nők, akik kevesebbet aludtak, jellemzően kevesebbet is ettek, illetve a sportolással töltött idő szintén elenyészőbb volt, mint a jól alvó társaiknál.
Bár ennek fényében szinte érthetetlennek tűnik, hogy miért éppen ez a csoport hajlamosabb a hízásra, de a kutatók megtalálták erre a magyarázatot. Ugyanis a nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás az anyagcsere lassulásához vezet, ami egyet jelent az alacsonyabb kalóriaégetéssel is. Így viszont értelemszerűen egyenes út vezet a zsírrétegek lerakódásához.
Mit lehet tenni, ha nem tudunk aludni?
Ebben a felpörgött világban sokan érezzük úgy, hogy hiába fekszünk le időben, akkor sem tudunk elaludni még órákkal a vízszintes testhelyzetbe helyezkedés után sem. Vannak azonban nagyszerű tippek arra, hogy mivel segíthetjük az elalvás folyamatának felgyorsítását.
Az első ilyen tipp, hogy a koffeintartalmú italokat 4 órával a lefekvés előtt már nem ajánlott fogyasztani. Ez alatt nem csak a kávé értendő, hanem az energiaitalok és bizonyos típusú teák is.
A második tipp, hogy alvás előtt ne tömjük tele magunkat mindenféle nehezen emészthető étellel. Amennyiben lehetőségünk van rá, lefekvés előtt legkésőbb 3 órával együnk utoljára. Mivel azonban éhgyomorral sem lehet jól aludni, ha éhesek vagyunk, legfeljebb könnyen emészthető, fehérjében dús élelmiszereket válasszunk. Ilyenek a zöldségek, a halak, a kefír, a zsírszegény túró és a tojásfehérje is.
Hozzászólás zárolva.