ELENGEDHETETLEN A SZÁJHIGIÉNIA
Fogbarát ételek: ezeket fogyasztva tehetsz fogaid egészségéért
A szájhigiénia és a rendszeres, megfelelő fogápolás több szempontból elengedhetetlen. Egyrészt, mert a fogaink állapota ugyanúgy kihat a többi szervünk állapotára (akár gócokat jelenthetnek a romló fogak), másrészt a külsőnk meghatározó és igen látványos része a mosolyunk, amelyért tennünk is kell. Sajnos azonban a boltokban kapható finomított, túl cukrozott és sózott élelmiszerek ennek csúnyán keresztbe tudnak tenni, amely gyorsan fogszuvasodáshoz, ínysorvadáshoz vagy a fogaink elvesztéséhez vezethet.
Milyen élelmiszerek és italok árthatnak a fogainknak?
A szénhidrát (cukrok) tartalmú dolgok jelentik a legnagyobb veszélyt. Még olyan termékek is árthatnak a fogainknak, mint a ketchup, a majonéz, a chipsek, a gyümölcs joghurtok, a csokoládé, a vajas kekszek, a karamella, és a különböző sütemények. De még mielőtt azt gondolnánk, hogy csak a cukrot tartalmazó dolgok jelenthetnek veszélyt, a finomított lisztből készült pékáruk és szénsavas italok is óriási károkat okozhatnak. Fontos azonban tudni, hogy a cukros üdítők és élelmiszerek nem közvetlenül károsítják a fogainkat, mert először a foglepedéket képező baktériumok kezdik lebontani őket. Ezek a baktériumok pedig a cukrokat savakká alakítják. Tehát lényegében ezek támadják meg a fogzománcot és idézik elő a fogszuvasodást. Természetesen azt az elvet is figyelembe kell venni, hogy „mindent lehet”, ugyanakkor tenni is kell azért, hogy ennek köszönhetően fogaink ne szenvedjenek kárt – megfelelő ápolással és szakember kontrollal.
Ezekkel az ételekkel erősíthetjük és védhetjük a fogainkat
Az, amit a szervezetünkbe juttatunk (étel, ital), nemcsak ártani, hanem segíteni is tud a fogaink és az ínyünk egészségének megőrzésében. Ilyen ételek a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, sovány fehérjék, mint például a csirke, a hal, a szójatermékek, a marhahús vagy éppen a tojásfehérje. Ezek mind telítetlen zsírokban gazdag ételek, amelyek kiemelkedően jó hatással vannak az ínyünkre és a fogainkra. De a megfelelő és egészséges étkezés mellett javasolt a kalcium és a vitaminok folyamatos pótlása is, amelyek viszont tejtermékekben (tej, sajt és joghurt), valamint olyan zöldségben találhatóak, mint a kelkáposzta és a brokkoli. A kalcium mellett a másik nagyon fontos vitamin, amelynek szerepe van a fogak épségének megőrzésében az a C-vitamin, hiszen azok a fogások, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vitamint nemcsak a baktériumok elleni védekezésben segítenek, hanem csökkentik a fogínyvérzést, és elősegítik a beteg fogíny regenerációját. Ezt legfőképpen a citrusfélékben (narancs, grapefruit, mandarin), a kiviben, eperben, káposztában és karalábéban találhatjuk.
Hozzászólás zárolva.