Facebook hozzászólás
136

Vajon valóban félni kell a szénhidrátoktól?

Érdemes teljesen elhagyni a szénhidrát fogyasztását? Célszerű olyan diétát követni, mely nem tartalmazza? Az elhagyása okozhat egészségügyi problémákat? Mutatjuk a válaszokat a legfontosabb kérdésekre.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy fogyni csakis a szénhidrátok kiiktatásával lehet. Egyes esetekben, megfelelő tudatosság mellett még működhet is, ha a szénhidrát elhagyása magas zsírbevitellel jár együtt. Azonban a szénhidrátban szegény diéták többsége nem ilyen, sokkal inkább kalóriadeficites és zsírszegény.

Érdemes kiiktatni az étrendből az egyszerű és finomított szénhidrátokat

A szénhidrát- és zsírszegény diéta egyértelműen egészségügyi problémákat, például legyengült immunrendszert, memóriazavart és hormonális problémákat idéz elő. Szóval nem a szénhidráttal van probléma, csupán arra kell figyelni, hogy mit és milyen mennyiségben fogyasztunk. Továbbá arra is, hogy milyen ételkészítési eljárással készülnek az ételek. 

Amennyiben az egészséges táplálkozás megvalósítása a cél, érdemes kiiktatni az étrendből az egyszerű és finomított szénhidrátokat. Ide sorolható többek között a fehérlisztből készült kenyér és péksütemény, a tésztafélék, a cukrozott gyümölcslevek, az energiaital, az alkohol, a cukros üdítők, a fagylalt, a sült krumpli, a különféle kekszek, az édességek, az aszalt gyümölcsök, a méz, a fehércukor és a barnacukor.

Milyen szénhidrát kerüljön a tányérra?

Az egyszerű és finomított szénhidrátokból hiányoznak a tápanyagok, lényegében üres kalóriák, melyek túlzott fogyasztása összefügg jó néhány egészségügyi probléma kialakulásával. Például a cukorbetegséggel, a krónikus betegségekkel, az elhízással és az inzulinrezisztenciával.

Az egyszerű és finomított szénhidrátok helyett érdemes jó szénhidrátot fogyasztani, például édesburgonyát főzve, párolva vagy grillezve. Továbbá főtt és hűtött burgonyát, illetve főtt és hűtött rizst, valamint zöldségeket és gluténmentes gabonákat. A hajdina, a köles, a rizs és az üvegtészta bátran fogyasztható. Többféle jó szénhidrát közül lehet válogatni a BioPowerShop élelmiszerei között.

Nem mindegy, hogy milyen ételkészítési eljárással készül

A konyhatechnológiára is kiemelt figyelmet kell fordítani. Kerülni kell a bő olajban sütést, helyette a grillezést, a párolást és a főzést érdemes előnyben részesíteni. Továbbá a pürésítést is célszerű kerülni, mivel ennek során megváltozik a szénhidrát szerkezete és gyors felszívódású lesz.

A vásárlás során is körültekintőnek kell lenni, mivel a fagyasztott zöldségkeverékek esetében gyakran előfordul, hogy tartalmaznak szójaszármazékokat és cukrot. Minden esetben célszerű ellenőrizni és olyan keveréket választani, mely natúr. Szóval bátran lehet fogyasztani szénhidrátot, csupán arra kell figyelni, hogy milyet, mekkora mennyiségben és arra is, hogy milyen ételkészítési eljárással készül.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

Egyéb

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!