Facebook hozzászólás
166

A lecsó győzelme

Véget ért a III. alkalommal megszervezett Balatonkenesei Lecsófesztivál, ahová több ezer ember látogatott el a lecsókóstolás és színes programok jegyében.

Az eseményen elkészült a legendás Északi-sarki és Góbi-sivatagi Paprikás Csirke, amibe helyi lecsó is került a Lucullus fűszerek mellett. A Lecsófesztivált számos színes program kísérte egészen hajnalig: a hivatalos megnyitót tánc- és tornabemutatók, Micheal Jackson imitációk, zsonglőrmutatványok, show-műsorok, valamint Tóth Vera és Mari Zsuzsi koncertje követték.

Az eseményen hatvan csapat mérkőzött meg a lecsófőzésben, ahol bebizonyosodott: a Törökországból átszivárgó, és itt megragadó lecsó nevű étel igazi magyar hungarikummá vált. A magyar találékonyság a közel százéves „hagyományos” lecsó mellett szült néhány egyedi kompozíciót is: babos, pacalos, csirkehúsos, tökös lecsóval is találkozhattak az idelátogatók. Néhányan a kreatív tálalásra helyezték a hangsúlyt, beletömve a lecsót egy nagyobb kaliforniai paprikába, de volt olyan is, aki egy 20 cm-es sült angolnával körítette az ételt. Mások túrót, palacsintát, sós rudat, lángost, vagy pogácsát szervíroztak a lecsó mellé.

Az eredményekről

A versenyen a lecsó ízére szavazhattak a zsűritagok (1-10 pont), illetve a kreativitásra (1-10 pont). Utóbbi a tálalásra és a versenyzők sátor- és főzőhelyének kinézetére fókuszált. Ezek összességéből született meg végül a hat legjobb ízű, és hat legkreatívabb lecsó. Emellett volt „zsűri különdíj”, „legjobb indulóért járó díj”, illetve a közönség is szavazhatott. A zsűri tagjai – Sepsi-Kovács Éva, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai főtanácsadója; Szabó Nagy László, a Balatonkenesei Horgászegyesület elnöke; Lukács Sándor 3x Oscar díjas mesterszakács; Ruppert László, a Magyar Nemzeti Szakácsválogatott vezetője és Turóczi Gábor, a Lucullus Baráti Társaság Gasztronómiai Egyesület elnöke – nem voltak könnyű helyzetben a teljesen eltérő ízvilágú, határtalan komponensű és tálalású ételek elbírálásakor. A legjobb lecsót egy Nógrád-megyei csapat nyerte, míg a legkreatívabb étel egy balatoni társulaté lett. A zsűri különdíját a „Dalos Nagymamák”, a legjobb indulót a tavalyi győztes, „Le-csóringer” csapat nyerte, míg a közönség szerint a legjobb csapat a „Királyok” voltak.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!