Facebook hozzászólás
156

A nyár különösen veszélyes időszak!

A gyermekek étkezési szokásai az egész életükre kihatnak. A helytelen vagy éppen nem megfelelő ritmusban történő táplálkozás könnyen szokássá válik, és később is nagyon nehéz megszabadulni tőle. A táplálkozástudomány szakértői már régóta figyelmeztetnek, hogy a gyermekkori étkezési szokások fontos szerepet játszanak a felnőttkorban kialakuló betegségek megelőzésében. 

Elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, a vese betegségei. Ma Magyarországon 2,5-3,5 millió közötti hipertóniás beteg él, a cukorbetegek száma meghaladja az 1,1 milliót. Számítások szerint a hipertóniások 10, a cukorbetegek 25 százaléka (tekinthető) válik krónikus veseelégtelenné, és ezek a számok a jövőben biztosan növekedni fognak. Kutatások igazolják, hogy a betegségek nagy része a gyermekkori helytelen táplálkozásra és a felvett étkezési szokásokra vezethető vissza – nem véletlen, hogy pl. a magas vérnyomás egyre gyakrabban már tinédzser korban jelentkezik.

Sajnos nagyon sok szülő nem fordít kellő figyelmet a gyermekei táplálkozására. A nyár különösen veszélyes időszak, hiszen akkor még az iskolai kontroll sem működik. Elmarad a rendszeres étkezés, több magas cukortartalmú ételt és italt fogyaszt a gyerek, és akár teljesen kimaradnak az egészséges ételek az étrendből.

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitele már rövidtávon is problémát okozhat. Nyári melegben, fokozott fizikai aktivitás alkalmával, de légzéssel is folyadék távozik a szervezetből. A folyadékvesztés során nem csak víz ürül, hanem ásványi sók is, melyek jelenléte és mennyisége a szervezetben a különböző vesét érintő megbetegedésekben kiemelt figyelmet kíván. Érdemes azt is tudni, hogy a gyerekeknél, akárcsak a felnőtteknél sokszor nem a szomjúság a vízhiány első jele. A fejfájás, szédülés, a koncentrációs képesség zavara, a száj szárazság, mind előre jelezhetik a folyadékháztartás zavarát. Kicsiknél a szülő vagy a felügyelő felnőtt feladata, hogy rendszeresen folyadékkal, lehetőleg vízzel kínálja a gyermeket, hiszen nemcsak a nyári hőség miatt fontos a megfelelő folyadékmennyiség bevitele, hanem az italfogyasztási szokások kialakítása szempontjából is fontos az odafigyelés.

„Legjobb ital a tiszta víz! Ez lehet buborékmentes ásványvíz, vagy jó minőségű csapvíz, vagy készítsünk a gyermekek számára teát, lehetőleg cukormentesen vagy csak nagyon kevés cukorral, citrommal, ez hidegen és melegen egyaránt kitűnő. Az cukrozott üdítő italok, colák felesleges kalória bevitelt okoznak, és ha szénsavval dúsítottak, károsak az egészségre, ugyanis köztudott, hogy csontritkulást okoznak. Az ásványvizek vásárlásakor figyeljünk arra, hogy alacsony nátrium tartalmú vizet vásároljunk.” – mondta el a Nemzeti Vese Program dietetikus szakérője Horváth Mária az Egészségliget rendezvényen. „A nyár bővelkedik zöldségben, gyümölcsben; itt az alkalom, hogy minél több zöldséges étellel kínáljuk gyermekeinket, hogy ezzel is az egészséges táplálkozás felé irányítsuk őket. Készítsünk sokféle alapanyagú és konyhatechnikai eljárással készült ételeket. Ismerkedjünk meg és használjunk újfajta zöldségeket is. Pl.: cukkini, patisszon, padlizsán stb. Vonjuk be a gyermekeket is a sütés-főzésbe. Az együtt készített étel mindig jobb ízű! Az így elkészített ebédet, vacsorát a gyermekeink is szívesebben fogyasztják, könnyebben elfogadják az egészséges zöldséges ételeket.”





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!