A nyár különösen veszélyes időszak!
A gyermekek étkezési szokásai az egész életükre kihatnak. A helytelen vagy éppen nem megfelelő ritmusban történő táplálkozás könnyen szokássá válik, és később is nagyon nehéz megszabadulni tőle. A táplálkozástudomány szakértői már régóta figyelmeztetnek, hogy a gyermekkori étkezési szokások fontos szerepet játszanak a felnőttkorban kialakuló betegségek megelőzésében.
Kerüljük, különösen így nyáron, a nehezen emészthető ételeket, a fehérjeszükségletet elsősorban baromfihúsból, tejből, tejtermékekből (kefir, joghurtok, sajtok) fedezze a gyermek.
Tartsunk otthon mindig gyümölcsöt, és ne legyen otthon csokoládé, ropi, édes keksz. Ugyanis ha a kis lurkók csak csokit találnak, azt fogják megenni, ha gyümölcsöt, akkor azt.
Ha a nyári szünetben a gyermek hozzászokik a helytelen táplálkozáshoz, nagyon nehéz visszaállítani egy egészségesebb irányba. Ha pedig ez elmarad, akkor marad a magas cukor- és sófogyasztás, a zsíros ételek rendszertelen fogyasztása, ami végigkíséri tinédzserkorát és megmarad felnőtt korára is. Amikor pedig már a tünetek is megjelennek, sokszor késő, és csak az életminőség romlása következhet. A magas vérnyomásban szenvedők 20 százaléka nem tud betegségéről, a vese csökkenő működésének nincs érezhető, látható tünete, és akik nem keresik fel háziorvosukat, hogy laborvizsgálatot kérjenek, már csak azzal szembesülnek, hogy leállt a veseműködésük.
Az egészség megőrzésében a megelőzésnek, a helyes táplálkozásnak, a mozgásnak, döntő jelentősége van. Sajnos ma sem veszítette el aktualitását az ismert Konficius idézet: „Az ember élete első felében egészségét áldozza arra, hogy vagyont szerezzen magának, második felében pedig vagyonát arra, hogy egészségét visszaszerezze.”
Azonban mi szülők ezen a nyáron is tegyünk meg mindent gyermekeink egészségéért.
Hozzászólás zárolva.