A szexnél is van élvezetesebb tevékenység: az evés!
Az evés mindig is az emberiség egyik legélvezetesebb tevékenysége volt. Egyes kultúrákban a szexualitásnál is fontosabb. Ha egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozunk, akkor ma sem kell lemondanunk az evés élvezetéről.
A legfontosabb, hogy tudatosan étkezzünk, együnk mindenfélét, de mindenképpen tartsuk be a megfelelő arányokat! Nincs „rossz” vagy „nem megfelelő étel!
Miért eszünk?
Amikor eszünk, nemcsak az éhséget csillapítjuk, hanem ellátjuk szervezetünket az élethez szükséges tápanyagokkal. A szervezet csak akkor tud működni, ha étkezünk. Energiát ad, biztosítja a növekedést, és szabályozza azokat az életfolyamatokat, amelyek a szervezet megfelelő működéséhez járulnak hozzá.
A szervezetnek energiára van szüksége, és ezt az energiát az elfogyasztott ételben található szénhidrátok, zsírok és fehérjék szolgáltatják. Ha megvonjuk magunktól a táplálékot, nem lesz erőnk, nem tudunk rendesen koncentrálni, sőt még a szexuális életet se élvezzük majd.
Az ételek energiatartalma
A fehérjék a sejtek, a testszövetek alkotórészeinek legfőbb összetevői. Az izmok fejlődéséhez szükséges, nélkülözhetetlen. Azért fogyasztunk fehérjét, mert fenntartják és kijavítják a szöveteket. Ezen kívül segíti az emésztést, az anyagcserét, és erősíti az immunrendszert.
A szénhidrátok nagyon fontos összetevői az étrendnek. A legfontosabb szénhidrátforrások a zöldségek, például a glükóz gyümölcsökben és a zöldségekben, a fruktóz (gyümölcscukor) gyümölcsökben és mézben, a szacharóz (répacukor) cukorrépában, cukornádban vagy gyümölcsökben és zöldségekben, a keményítő gabonafélékben, burgonyafélékben, hüvelyesekben, gyümölcsökben és egyéb zöldségekben található meg.
A legjobb, ha naponta gyümölcsökből, és zöldségekből 45 százaléknyi szénhidrátot viszünk be szervezetünkbe, az 55 százalékot, pedig kenyér, vagy gabonafélék tegyék ki.
A lipidek vagy a zsírok adják a test energiáját. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy szállítják a zsíroldékony vitaminokat a sejtekhez. Sajnos sokan megvonják maguktól, mert úgy vélik, árt a szervezetnek. Azonban az, hogy ártalmasak vagy előnyösek-e az egészségre a zsír típusától és a bevitt mennyiségtől függ.
A telített zsírsavak túlzott fogyasztása okozhat szívbetegséget, vagy magas koleszterint. Ezek főleg a vajban, a sajtban, a zsíros húsokban, a tojásban, és bizonyos növényi olajokban találhatók.
Hozzászólás zárolva.