A szőrös, a kopasz és a lapos
A barackokban többek között az a fantasztikus, hogy mivel termésidejük eléggé elhúzódik, sokáig élvezhetjük őket. Ez sokaknak jó hír, hiszen a barackot mindenki szereti.
Sárgabarack
Kínában már 5000 évvel ezelőtt ismerték a sárgabarackot. Latin nevéből (Prunus armeniaca) arra a következtetésre juthatunk, hogy Európába Örményország érintésével jutott el. Mint az összes többi barackféle, a sárgabarack is nagyon egészséges gyümölcs, kiváló antioxidáns hatású, vitamin- és ásványi anyag tartalma jelentős, kitűnő hatással van a haj, a bőr és a köröm minőségére. Bizonyára nem véletlenül hasonlítják a szép arcbőrt a hamvas barackhoz, a párhuzamban nyilvánvaló igazságot fedezhetünk fel.
A barackból készült ételek legismertebbike a baracklekvár. No és a pálinka, csak kevéssé lett volna ildomost ezt említeni elsőnek. Se szeri, se száma a sárgabarackkal készülő süteményeknek, desszerteknek, és itt külön meg kell említenünk a barackos gombócot, mint a magyar konyha ikonikus darabját. Számtalan remek sárgabarack fajta terem meg Magyarországon, legkiválóbb talán mégis a gönci barack, mely az Európai Unió döntése nyomán felkerült a földrajzi eredetvédelmet élvező magyar termékek közé.
Őszibarack
A másik nagy kedvenc. Remélhetőleg mindannyiunknak van olyan gyerekkori emléke, amikor a naptól még langyos őszibarackot falja önfeledten, aminek édes leve alkarunkról csorog le. Az őszibarack fontos A- és C-vitamin forrás, magnézium- és kalcium tartalma mellett – melyek elengedhetetlenek csontjaink és idegrendszerünk egészségéhez – fontos megemlítenünk boron tartalmát is, amely a megfelelő hormonszintekért felelős. Hidratálja bőrünket, kiváló pakolást készíthetünk belőle, ha a gyümölcspéphez egy kevés jó minőségű tejszínt adunk, és ezt visszük fel az arcunkra, nyakunkra. A konyhában szintén nagyon változatosan használhatjuk, bár talán mondani sem kell, hogy legjobban akkor fejti ki áldásos hatását, ha nyersen fogyasztjuk. Ugyanúgy készíthetünk belőle lekvárt, mint a sárgabarackból, készíthetünk belőle ivólevet vagy befőttet, de eltehetjük a mélyhűtőbe is. Az őszibarack a nyári gyümölcssaláták isteni bázisa, a híres Peche Melba desszert elmaradhatatlan alkotóeleme, melyet Auguste Escoffier, a londoni Savoy Hotel főszakácsa kreált Nellie Melba tiszteletére, úgy 1900 körül.
Ifjoncok a pályán: a nektarin
A nektarin múltja mindössze 60-70 évre nyúlik vissza, akkor nemesítették ki Amerikában, a szilva és a barack keresztezéséből keletkezett. Héja teljesen sima, mentes mindenféle allergéntől. Élettani pozitív hatása hasonlóak az előzőekben felsoroltakhoz. Rosttartalma magas, ezzel segíti emésztésünket, és vízhajtónak sem utolsó.
Kínai lapos barack, más néven pogácsa barack
Augusztus közepétől érik ez a dél-kínai származású finomság. Beérése után 20-25 napig tárolható anélkül, hogy bármelyik jellemző tulajdonsága megváltozna, úgyhogy nagy jövőt jósolunk ennek a gyümölcsnek, ami alakja és rendkívül édes íze miatt amúgy is egyre kedveltebb hazánkban.
Hozzászólás zárolva.