Facebook hozzászólás
1 159

MIT IGYUNK TEHÉNTEJ HELYETT?

A tej alternatívái

Attól, hogy kimondatott az ítélet, tejcukor- (laktóz), vagy tejfehérje-érzékenyek vagyunk, még nem dől össze a világ. A szükség és a kreativitás rengeteg tejpótló terméket alkotott meg! Fogyasztásuk előtt tájékozódjunk, mert egyes tejpótló termékek csecsemőknél, kisgyermekeknél hiánybetegségekhez vezethetnek, míg felnőtteknél akár pajzsmirigy-alulműködést is produkálhatnak.

MAGBÓL KÉSZÜLT TEJEK:

Mandulatej: egyesek szerint sokkal finomabb az íze, mint a tehéntejnek, viszont azt tudni kell, hogy egy csésze mandulatej csupán 1 gramm proteint tartalmaz a tehéntej 8 grammjával szemben. Ugyanez a helyzet a kalciummal is, a tehéntejben 300 milligramm, míg a mandulatejben 2 gramm található. Viszont kiváló ital fogyókúrához, hiszen csak 60 kalóriát tartalmaz (még az 1 %-os tejben is 102 kalória van). Nincs benne koleszterin és telített zsír, viszont omega-3 igen, amely segít megelőzni a magas vérnyomást és a szívproblémákat. A napi ajánlott D-vitamin-mennyiség 25 %-át tartalmazza, amely erősíti a csontokat és fogakat.  Alig tartalmaz szénhidrátot, ezért nem növeli jelentősen a vércukorszintet, így csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Magas a B-vitamin, a vas és a riboflavontartalma, melyek az izmok növekedéséhez és gyógyulásához járulnak hozzá. Egy pohár mandulatej legalább 1 gramm rostot is tartalmaz, ami az emésztésnek kedvez.

Így készítsd házilag: az őrölt mandulát leöntjük vízzel, hagyjuk ázni, majd leszűrjük. Vigyázat! Dobozos változatai nem feltétlenül egészségesek, ugyanis olyan összetevőket is olvasni a dobozokon, mint A-vitamin palmatát, vagy karragének, melyek rákkeltő adalékok.

 

Tej máshogyan Fotó: depositphotos.com

A kesutej (kesudió), a diótej, a mogyorótej, a szezámmagtej, a máktej, a tökmagtej, a napraforgómagtej, a pisztáciatej és a lenmagtej hasonlóan készül, mint a mandulatej, kereskedelemben nemigen kaphatók.

GABONATEJEK:

Rizstej: A rizs proteinje a legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel elkészítéséhez fel lehet használni. Alacsony a zsírtartalma, az is telítetlen zsírsavakból áll. Magas a kalcium- és a D-vitamintartalma, házilag is főzhető. Bár főzéssel elvész a vitaminok jó része, az ásványi anyagok és az aminosavak megmaradnak. Elkészítéséhez nagyjából 1 kg rizst kell háromszoros mennyiségű tiszta vízzel lassú tűzön főzni. Amikor a rizs tejszerűvé válik, leöntjük, majd ismét vizet öntünk rá, és tovább főzzük. Három óra alatt kb. 3-szor, 4-szer kell vizet cserélni, így összesen 1,5- 2 liter rizstejet kapunk.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!