NEM MINDEGY MIT ESZÜNK
Agyműködést serkentő ételek
Az étel olyan a testünknek, mint a kocsiknak az üzemanyag. A legtöbb ételnek megvan a maga szerepe, tudjuk, hogy a répa a szem funkcióinak működésére hat, a gyömbér a gyomorra, a vörösbor a vérre, a paradicsom a szívre. De mit együnk, ha az agyunk működésén szeretnénk egy kicsit javítani?
AVOKÁDÓ
Az avokádó az ételek közt a Jolly Joker, hiszen 75 százaléka telítetlen zsírsavakból áll, melynek a memóriát illetően van jelentősége. Ezen felül tele van E-vitaminnal, de találhatóak benne még C-, K- és B- komplex vitaminok is. Ha ez még nem lenne elég, az avokádó tirozin tartalma szintén igen magas, ami gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és az egészséges vérkeringésben is szerepet játszik.
ZÖLD TEA
A zöld tea napi fogyasztása magas vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalma miatt számos pozitív egészségügyi hatással jár. Erősíti az immunrendszert, védi a fogakat a fogszuvasodástól, segít a zsírpárnák lebontásában, enyhíti a szorongást, védi a szívet, valamint csökkenti a koleszterinszintet. Az is bizonyított tény, hogy az agyi funkciókra szintén pozitívan hat, hiszen egyrészt éberebbé tesz, másrészt élénkíti a memóriát.
BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK
A bogyós gyümölcsök jelentős részében megtalálhatóak polifenolok, melyek leginkább az egészségünket hivatottak támogatni. Ezek olyan vegyületek, melyeknek szerepük van a gyulladások csökkentésében, a keringési rendszer megfelelő működésében, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, a daganatok kialakulásának kockázatának csökkentésében, valamint védenek az oxidatív stressz ellen is. A bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása megállíthatja a kognitív hanyatlást, és a memóriaproblémákat szintén megelőzheti. Ugyanakkor a bogyós gyümölcsöknek lehet allergizáló hatása, így a várandósság alatt figyeljünk erre is!
NORMÁL AGYMŰKÖDÉST GÁTLÓ ÉTELEK
Jó, ha tudjuk azonban, hogy sok olyan élelmiszer is létezik, melyekkel az ellenkező hatást érhetjük el, mint amit szeretnénk. Agyműködésünk szempontjából jobb elkerülni a sós ételeket, hiszen magas nátriumtartalmuk miatt károsan hathatnak a vérellátásra és a memóriára egyaránt. Továbbá a cukros ételek szintén a memória ellenségei, ráadásul gyakori fogyasztásukkal növeljük az elhízás kockázatát.
Hozzászólás zárolva.