Facebook hozzászólás
236

Allergiás vagy? Van jobb megoldás az öndiagnózisnál és találgatásoknál!

Az allergiás emberek száma statisztikai adatok alapján, mérhető módon, folyamatosan nő. Például sokan érezhetik ezekben a hetekben is a szálló pollenek okozta kellemetlen tüneteket. Dr. Pintér Erzsébetet, a SYNLAB szakmai igazgatóját, klinikai laboratóriumi szakorvosát kérdeztük az allergiával kapcsolatos tévhitekről, a keresztallergének szerepéről és a lehetséges vizsgálatokról.

Ezzel a módszerrel kiszűrhetők a hagyományos IgE allergiapanelekben gyakran megjelenő úgynevezett keresztallergiák. Ez azt jelenti, hogy bár pozitív a lelet, de ebből nem feltétlenül következik, hogy az illető ténylegesen allergiás az adott élelmiszerre, gyümölcsre, zöldségre. Rengeteg szükségtelen diétától óvhatjuk meg a gyermekünket vagy magunkat ezzel a vizsgálattal.

A komponens alapú allergiavizsgálatnak is nevezett módszer többféle kérdés megválaszolására is jól alkalmazható. Így súlyos élelmiszer allergiák azonosítására, az anaphylaxia okának felderítésére, valamint pollenallergiák, légúti allergiák immunterápiás kezelés előtti pontos felmérésére is. Az eredményt minden esetben klinikai allergológus szakember véleményezi

–teszi hozzá Dr. Pintér Erzsébet.

A keresztallergének szerepe

A keresztallergiára az „orális allergia szindróma” (OAS) jellemző, vagyis a pollenallergiások a különböző gyümölcsök, zöldségek fogyasztását követően perceken belül szájviszketést, szájpad bizsergést, száj duzzanatot, garatvizenyőt, nyelvduzzanatot észlelnek, néha még anaphylaxia is jelentkezhet. A keresztallergia előfordulása az allergiások 5-10 százalékban fordul elő. A nyírfa pollen allergiásoknál jóval gyakoribb a keresztallergia, itt akár 30 százalék is lehet. A keresztallergia erősíti a tüneteket, ezért érdemes egy vérvételből kinyerhető eredményből megbizonyosodni a keresztallergénekről is. Beszélhetünk pollen-pollen, élelmiszer-pollen és élelmiszer-élelmiszer keresztallergénekről is. Ez azt jelenti, hogy például a nyír- és a fekete üröm allergiában szenvedőknél gyakran alakul ki orális allergia szindróma alma, cseresznye és mogyoró fogyasztása után. Általánosabb tünetek zeller, sárgarépa, mustár vagy fűszerek fogyasztása után. Speciális immunterápiával – amely egy molekuláris vizsgálat után javasolható -, azonban sokszor évekre meg lehet szüntetni az allergiát és a keresztreakciókat is, ehhez azonban pontos molekuláris diagnosztika szükséges.

Neked vannak allergiás tüneteid? Nyugi, nem vagy egyedül ezzel! (Foto: Fotó: shutterstock.com)

Nem minden allergia, ami kellemetlen tünettel jár

Felnőtt korban jelentkező hasi panaszok esetén, hasmenés, hasfájás, ekcéma miatt a felnőttek gyakran étel allergiára gondolnak, holott a hátterében inkább az élelmiszerintolerancia áll. Könnyű összetéveszteni a tüneteket, de az ok eltérő. Az allergia esetében jellemzően szinte azonnali immunválaszról beszélhetünk, míg az intolerancia esetében az emésztőrendszer működési zavara áll a háttérben. A tünetek az utóbbi esetben elhúzódhatnak, akár több nap elteltével is jelentkezhetnek. Éppen ezért a saját tapasztalati úton felállított megállapítások sokszor hibásak lehetnek. Amint kellemetlen hasi-, vagy emésztőrendszeri tüneteket érzünk magunkon, érdemes laborvizsgálatokból utána járni mi állhat pontosan a háttérben.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 455

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!