Amit ma megehetsz…
… azt nagy valószínűséggel holnap is megeheted. Vagy ha nem, hát fagyaszd le! Főtt ételnek manapság nem lenne szabad kukában landolnia, hiszen kevés kivétellel minden lefagyasztható. Ha úgy alakult, hogy többet főztünk a kelleténél, az ételt adagokra porciózva, dátummal, névvel felcímkézve tegyük a fagyasztóba!
Mit igen?
– Húsokat és halakat nyugodtan lefagyaszthatunk, 3-6 hónapig tökéletesen megtartják minőségüket.
– Tejtermékek. A sajtok, a túró és a vaj remekül bírja a fagyasztást, felengedés után sem ízük, sem állaguk nem változik.
– Zöldségek. Akár nyersen, akár blansírozva fagyaszthatók.
– Bogyós gyümölcsök. Kiváló alanyai a fagyasztásnak. Célszerű szemenként fagyasztani, azaz egy tálcán úgy szétteríteni az adott gyümölcsöt, hogy ne érjenek egymáshoz a szemek. Amikor már kopogósra fagyott, mehet mind a zacskóba, így nem fog egy tömbbé fagyni, hanem akár néhány szemet is vehetünk majd ki a csomagból a reggeli műzlinkhez.
– Készételek. Gyakorlailag bármi mehet a fagyasztóba, ha nincs bennük olyan alkotóelem, ami nem tűri a fagyasztást.
– Olajos magvak. Kitűnő ötlet mélyhűtőben tartani őket, így nem avasodnak meg a meleg konyhaszekrényben. Ha van időnk, nagyobb adagot ledarálhatunk, majd bezacskózva mélyhűtjük, és sütés előtt kivéve a zacskókat a hidegről azonnal felhasználhatjuk.
Mit nem?
Van néhány kivétel azonban, amik fagyasztás után felengedve élvezhetetlenek. Ilyen a zöldségek közül a burgonya, ami sem nyersen, sem főve nem bírja a hibernálást. A gyümölcsök közül ellenáll a mínuszoknak a görögdinnye, a narancs, a szőlő és a grapefruit. Kifacsart levük és lereszelt héjuk azonban remekül fagyasztható.
Ne fagyasszunk tejfölt, kefírt és joghurtot, valamint olyan készételt sem, amiben ezeket használtuk. Felengedéskor a zsír kicsapódik belőlük, állaguk egyáltalán nem lesz étvágygerjesztő.
Szintén nem bírják a hideget a nyers saláták, a pudingok vagy a főtt tojás.
Ne feledkezzünk meg készételek fagyasztásakor arról, hogy a fagyasztás némiképpen megdolgozza az étel rostjait, így a kész pörkölt puhább lesz, hajlamosabb lesz szálakra esni, a karfiollevesből is könnyen válhat püré a melegítés során, magyarán hasznos módszer a fagyasztás, de nem mindenható.
Hozzászólás zárolva.