Facebook hozzászólás
279

Beszéljünk a sörről …jó, ha tudod!

A sör a nyári melegben hűsítő, szomjoltó, ellenállhatatlan. Persze csak módjával fogyasztva ajánlható. És hogy mekkora élvezetet nyújt majd a hideg korsó, az többek között a csapolás módjától is függ.

A válság hatására a hazai sörfogyasztás jelentős mértékben esett, és más országokban sincs ez másképpen. Ahhoz, hogy a fogyasztási kedv élénküljön, a nedű megítélésén, pozícióján is javítani kell. Ez pedig a minőségén kívül számos egyéb tényezőtől is függ. A fogyasztó és a sör találkozásában a legkritikusabb, így a legfontosabb pillanat az, amikor az ital nem üveges vagy dobozos formában, hanem korsóban kerül az inni kívánó elé, ezt tárta fel a Heineken Hungária felmérése. A gyártó hiába tölt tiszta, minőségi, ízletes „folyékony kenyeret" a hordókba, ha a vendéglátóhelyen a nem megfelelő csapolás vagy a higiéniai előírások be nem tartása miatt a fogyasztó nem érzi ezt, amikor belekortyol sörbe. A higiéniai szabályok betartása ugyanis nemcsak egészségügyi okok miatt fontos, hanem azért is, mert ha nem tisztítják kellő gyakorisággal a csapolórendszert, az a sör ízére, illatára és látványára is negatív hatással lesz. Ugyanígy higiéniai okok miatt csapolás közben nem érhet bele a csap a sörbe, mert a külsején lévő szennyeződések is minőségi romlást okozhatnak. Gyakori hiba, hogy csapolás előtt a poharat vagy a korsót nem öblítik ki hideg zuhannyal, így a meleg pohárba érkezik a hideg sör, ami túlzott habzáshoz és így lassú kiszolgáláshoz vezet, ráadásul a szén-dioxid-buborékok a falára tapadnak, aminek következtében gyengül a hab szerkezete, és kevésbé esztétikus lesz a folyadék külleme.

A sörfogyasztási szokásokról, illetve a csapolt sörhöz kapcsolódó fogyasztói attitűdökről 2010 áprilisában a Soproni megbízásából a KutatóCentrum által végzett felmérés eredményei azt mutatják, hogy a fogyasztók nagy része – a megkérdezettek 69 százaléka – szintén úgy gondolja, hogy a csapolt sör minősége a higiéniai szabályok betartásán és a csapolás technikáján múlik. A csapolt sört preferálókra és az üveges sört kedvelőkre is nagy arányban (71, illetve 76 százalékban) jellemző, hogy ha számukra nem meggyőző a csapolás minősége, a személyzet hozzáértése, akkor a vendéglátóhelyeken inkább üveges sört fogyasztanak a csapolt helyett. Érdekes, hogy a megkérdezettek igen tájékozottak a csapolási tudnivalók terén: 83 százalékuk tudja, hogy a sörcsapot rendszeresen tisztítani kell, 64 százalék azzal is tisztában van, hogy a csap nem érhet bele a sörbe, és csak 9 százalék gondolja tévesen azt, hogy nem szükséges a csapot tisztítani, mert azt az átfolyó sör folyamatosan átöblíti.

Az olcsót most is veszik





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!