Budapest szőlőskertje, Etyek
Már a rómaiak is foglalkoztak a szőlőműveléssel Etyek környékén. Mára volt kollégám, Rókusfalvy Pál igazi, közösségteremtő erejével magával ragadta a környék gazdáit. Ahogy mondta, ő pénzből teremtett bort, és nem fordítva, ám ez csak a kezdet! Munkája a helyi bor, borkultúra javára vált…, építik a történetet – egy remek, nagy tudású ifjúval!
Előttem az utódom címmel volt valaha egy tévéműsor még a Magyar Televízióban. Ismert művészek léptek fel gyermekeikkel, és mi a szórakozáson túl eldönthettük, tehetséges vagy sem az utód. Jó kis műsor volt!
Nos, a Wineglass Klub Etyeiki Borvidékét bemutató összejövetelén arra már rájöhettünk, hogy bármi történik is, a Rókusfalvy Birtok biztosan jó kezekben van. Az egyetlen fiúgyermek Palkó, aki elvégezte itthon a kertészetit, majd amerikai és új-zélandi tanulmányútja után megfelelő szakismeretet szerzett, humorával, beszédkészségével, biztosan remek televíziós újságíró lenne, de borásznak már most is kiváló! A Wineglass Sajtóklub borkóstolójának első három tétele, a pezsgő és a 2017-es Rozé, illetve Fresküvé elképesztő ízvilággal rendelkezik, fiatalos, lendületes, igazán az etyeki föld tavasziasságát hirdeti! Ezek az ő tudását, munkáját mutatják. Nagyszerű!
A pezsgő bejön a vidéknek – mondta a Rókusfaly Birtok tulajdonosa a borkóstolón, és a 2014-es pezsgője valóban remek indítás volt a Wineglass találkozóján. Jó száraz, kellemes ital, ami – mint kiderült – gyakorlatilag már helyben elfogy. (Teszem hozzá, nagy sajnálatomra!)
Az Etyek-budai Borvidék legismertebb fehérborszőlő-fajtája a savignon blanc, azaz a „vadfehér”. A Loire-völgyéből származik, legismertebb borai – származási vidékétől eltekintve – Új-Zélandon születnek, de a hazai borvidékeken is mindenütt megtalálhatók a tőkék.
Az úgynevezett érlelt borok sorát a 2015-ös Pinot Blanc folytatta. Mindenki szereti, és majdnem mindenki házasítja is. Bámulatos, mire képes a pezsgőtől a rozéig…
Rókusfalvyék 2015-ös Chardonny-ja már egy egészen szépen kinyílt bor. Van belőle saját telepítésű is. Az egyikből – úgynevezett – csendes bor, a másikból pezsgő készül. Szerencse, hogy máskor érnek, így van idő a szakszerű szüretelésre. A nagy ígéret a 2016-os Zöld Veltelini. Teljesen spontán érlelésű bor. Egy évben egy hordó, vagyis 600 palack készül belőle.
Bár az ifjúságnak készülő borok készítését Palkó irányítja, azért Pál sem engedi ki kezéből a gyeplőt. A 2016-os Sauvignon Blanc tehát úgynevezett reduktív tartályban készül, frissességet áraszt, mégis testes bor. A birtoktulajdonos annyira elégedett vele, hogy a neje azt kérte: „várd meg, hogy legalább egy ember dicsérje, mielőtt belekezdesz”!
A Rókusfalvy borsort a borok hercegnője zárja, a 2015-ös Pinot Noir. Testes, elegáns. A szőlő egy rendkívül érzékeny fajta, eredeti hazája Burgundia. Általában remekül sikerül, de kivételesen volt egy szörnyű, 2014-es esztendő. Ám végül, ez is sikerrel zárult. A bogyók alkalmatlanok lettek a borkészítésre, de párlatnak annál jobb lett belőle!
Etyeken tehát a Pinot Noir és a Chardonnay viszi a prímet. Rókusfalvyéknál csak magyar tölgyfahordóval dolgoznak, de valószínűleg nem lesz ez mindig így – mondta a tulajdonos fia, Palkó munkájára utalva.
Az egykori zenész, Ki Mit Tud-os, televíziós műsorvezető, reklámszakember imád dolgozni, felülni a traktorra, mert hiszi, nem az a boldogság, hogy majd sok-sok év múlva egyszer valami jó lesz. Az oda vezető út kell, hogy jelentse ezt az örömöt!
Hozzászólás zárolva.