ITTHON IS TALÁLHATÓK REMEK ALAPANYAGOK
Cseréljük le a drága superfoodokat hazaiakra!
Tíz éve szinte még azt sem tudtuk, mit takar a superfood kifejezés. Azóta igazi őrület alakult ki az ilyen gyümölcsök, gabonák, magok és zöldségek körül, hiszen egytől egyig tápanyagban gazdagok, és kiemelkedően jótékony hatással vannak az egészségre. Azt azonban kevesen tudják, hogy hazánkban is sokféle megtalálható közülük.
Lenmag – az aprócska csodaszer
Igaz, hogy a chia magot nehéz lecserélni, de adj esélyt helyette olykor a lenmagnak is! Magasabb az Omega-3 zsírsav tartalma, mint a ma olyan divatos azték zsályáé – ez a chia mag másik neve. A lenmagban megtalálhatóak egyebek mellett B-vitaminok, antioxidánsok, mangán, cink, lignán és szelén. Lassítja az érelmeszesedés folyamatát, Nagyon ízletes adaléka lehet turmixoknak, granoláknak vagy zsömléknek és kenyereknek.
Repceolaj – Észak olívaolaja
A kókuszolaj igencsak megosztja a szakembereket, egyszer károsnak kiáltják ki, aztán mégis jótékonynak találják. Szerencsére kéznél van egy remek alternatíva: a repceolaj, amiben biztosan nem fogsz csalódni! A repce nemcsak sárga virágával örvendeztet meg, hanem a belőle sajtolt olaj is sok jó tulajdonsággal rendelkezik. Észak olívaolajának is nevezik, nem véletlenül: bővelkedik Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban, továbbá E- és K-vitaminban. Egyensúlyban tarja a vércukor- és koleszterinszintet. Nem hőérzékeny, így nyugodtan használhatod sütésre és főzésre is, de salátadresszing alapanyagként is igazán jó választás.
Csipkebogyó – a kiapadhatatlan C-vitaminforrás
Az egyik legnépszerűbb superfood kétségtelenül a goji bogyó. Az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel orvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek a népszerű gyümölcsnek szinte az orrunk előtt van a legjobb helyettesítője: a csipkebogyó. Ez a kis piros termés huszonkétszer több C-vitamint tartalmaz, mint felkapott társa. Elképesztő, nem igaz? Szerves savakat, ásványi sókat és pektint is magában rejt. Serkenti a vese- és epeműködést, támogatja az immunrendszert. Kedvező élettani hatása már régóta ismert, mégis egy ideje mellőzik. Húsából leggyakrabban tea, illetve szörp készül, de lekvár formájában is érdemes kipróbálnod!
És végül itt a Spirit Sweet ayurveda smoothie-receptje, amit otthon bárki gyorsan összetehet, s egész napra energiát ad. Csak turmixold össze a hozzávalókat: banán, mandulatej, joghurt, napraforgóvaj, kókuszvaj, ashwagandha-por, fahéj, méz.
Hozzászólás zárolva.