Facebook hozzászólás
171

Egészséges szemek

A szem betegségei nem halálosak. Mégis látásunk megrongálódása olyan erősen kihat egész életünkre, hogy képes megkeseríteni mindennapjainkat. Akadályozza a szabad mozgást, s így függetlenségünket. Mint a legtöbb betegség, a hályog és a kor előrehaladtával bekövetkező látási zavarok is megelőzhetőek egy kis odafigyeléssel.

Emlékeztek a régi tanácsra, hogy együnk sok répát, mert akkor jobban látunk a sötétben? Egyre elterjedtebb az a vélekedés, hogy az olyan anyagok, melyek bizonyos táplálékokban találhatóak, mint a répa, a piros és sárga gyümölcsök és zöldségek, a hal olaj, és a húsok belső része, segítenek megelőzni bizonyos látási problémákat, melyek az öregedéssel állnak kapcsolatban.

Az Európai Unióban 100 ezer emberből 760-nak vannak látási zavarai. A látás romlásának két fő oka a hályog, és az öregkor következtében kialakuló elváltozások. Mind a kettő összefüggésben van a cukorbetegséggel, az elhízással és az öregedéssel. Még ha a látás gyengülése nem is életveszélyes jelenség, komolyan leszűkítheti az egyén függetlenségét, csökkentve a mozgékonyságot és az élet minőségét.

Az oxidáció okozta károsulások az előidéző okok egyikei mind a két betegség esetében. Egyre egyértelműbb, hogy az oxidációgátló anyagok, főleg az A, a C és az E vitamin, melyek tartalmaznak karotenoid pigmenteket, luteint és zeaxantinát (ami a gyümölcsökben és zöldségekben található) segíthetnek megelőzni, vagy késleltetni ezeknek a látási zavaroknak az idős korban való kialakulását.

Az oxidációgátlókkal kapcsolatban folytatott tanulmányok kimutatták, hogy a C és E vitaminok nagyobb mennyiségben való fogyasztása segít meggátolni bizonyos fajta hályogok és a szem öregkori elváltozásainak kialakulását. A legutóbbi kutatások középpontjában két pigment áll, a lutein és a zeaxantina, amelyek nagy mennyiségben találhatóak a retinában. Ezek az anyagok a kukoricából, a spenótból és a tojássárgájából pótolhatóak, és ha nagy mennyiségben keringenek a vérben, védelmet jelentenek a retina számára a veszélyes napsugarakkal szemben.

Mint sok más krónikus betegség esetében is, ez a két látást veszélyeztető jelenség is megelőzhető egy egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel. Ha naponta legalább ötször fogyasztunk valamilyen zöldséget, vagy gyümölcsöt, az ugyanúgy segít megőrizni az egészséges látást, mint testünk más részeinek épségét. A zöldség és a gyümölcs mindig képezze étrendünk részét!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!