Egy vicces zöldség: a csicsóka
A természet nagy mókamester. Hogyan kerülhetne másként a csicsóka az őszirózsa félék családjába, és hogyan állhatna közeli rokonságban a napraforgóval? És egyáltalán, miért nem főzünk vele gyakrabban?
A csicsókát jó esetben idegenkedve nézzük a piaci pultokon, rossz esetben meg sem látjuk, hogy ott van. És azzal, hogy nem ismerjük, nem vesszük, nem fogyasztjuk, nagy veszteséget okozunk saját magunknak, mert a csicsóka elsősorban igen egészséges növény, másodsorban rendkívül finom, harmadsorban olcsó, végül pedig igen sokoldalúan használható a konyhában. Megvan tehát minden tulajdonsága ahhoz, hogy a konyhák sztárja legyen – egyelőre mégsem az.
Főszerepben az egészség
A csicsókának számos pozitív élettani hatása van, ezekből csak néhány álljon itt kedvcsinálónak. A burgonya rosttartalmáénak sokszorosával rendelkezik, ennek köszönhetően jótékonyan megakadályozza a szénhidrátok és más, hizlaló tápanyagok felszívódását. A rostok megduzzadnak a felvett nedvességtől, így jóval hamarabb érezzük magunkat jóllakottnak is. Jelentős ásványianyag-, vitamin- és aminosav tartalommal rendelkezik. Fogyasztása kifejezetten javasolt cukorbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek, köszvénnyel bajlódóknak és magas koleszterinszinttel rendelkezőknek.
Mindenre jó
Hogy hámozva vagy héjastul használjuk a csicsókát, mindig az adott recept előírásaitól függ, mindkét formában használható. Ha tehetjük, inkább hagyjuk rajta a héját, a csicsóka hámozása elég kalandos, és nem is túl hálás feladat. Íze édeskés, állaga hasonlít a burgonyára, karalábéra, friss állapotában könnyen törik. Nemcsak külsőleg hasonlít a krumplihoz, de felhasználási módozatai is legalább olyan sokoldalúak. Ehetjük nyersen, salátába téve, de készíthetjük sütve, párolva, pürének, levesnek, rántva, egytálételnek, levét keverhetjük zöldségkoktélokba, vagy smoothie-kba is és krémeknek is remek alapanyaga. Ha nem kedveljük édeskés ízét, meghámozva áztassuk egy órára vízbe, így kezelve elveszíti ezt az ízt.
Gyógyít, üdít
Egészségünkkel akkor tesszük a legjobbat, ha a csicsókát nyersen fogyasztjuk. Ha salátát készítenénk belőle, azonos mennyiségű nyers csicsókát, zellergumót, sárgarépát és almát tisztítsunk meg, reszeljünk le. Ha akad otthon valamilyen csíra, 1-2 evőkanállal azt is tehetünk a salátába. Permetezzük meg citromlével, egy kevés olívaolajjal, és sózzuk meg. Mézzel kissé megédesített kefirrel keverjük össze. Apróra vágott póréhagymával, vagy újhagyma zöldjével salátalevélen tálaljuk. Természetesen a csicsóka mellé választhatunk kedvenceink közül más zöldségeket is a salátába.
Hozzászólás zárolva.