Facebook hozzászólás
277

Egye ezeket, és barnulni fog!

Már az ózonréteg vékonyodása sem engedi meg ma már, hogy órák hosszat (különösen a déli órákban) sütessük magunkat a napon. Az áhított barna szín eléréséhez más módszerek is vannak. Például bizonyos ételek, melyek elősegítik a barnulást. Vigyázat viszont, mert vannak ételek, melyek lassítják!

Rádió, TV, újságok harsogják: vigyázzunk a napozással, az ózonréteg vékonyodása miatt az UV sugarak károsító hatásai fokozódnak. Így az óvatosabbak csak reggel, vagy délután merészkednek a napra. Az áhított barnaság elérése – mely oly jól mutat a dekoltázsban, miniszoknyás lábon – így azonban hosszabb időt vesz igénybe.

Kevesen tudják, hogy ha bizonyos ételekből többet fogyasztunk, elősegíthetjük a bőr gyorsabb barnulását. Vigyázat viszont, vannak ételek, melyek lassítják a barnulást. Például – bármily hihetetlen is – a C-vitamin lassító elem. Így nyáron mellőzzük a túl sok narancs, citrom fogyasztását. A fűszernövények közül a petrezselyem, a turbolya, és a kerti zsázsa (borsika) is késlelteti az áhított bronzszín elérését.

A bőr szarurétegének zsírjaiban oldódó karotin termelődésének fokozódását – és így a barnulást – segítik azok az ételek, melyeknek magas az A vitamin tartalma. A gyümölcsök közül az őszibarackban, és a sárgadinnyében van a legtöbb A vitamin. A zöldségek közül a sárgarépa közismerten sok A vitamint tartalmaz. Nyáron, ha gyorsabban akarunk barnulni a saláták készítéséhez, de akár a főzéshez is használjunk inkább olíva olajat. Magas A vitamin tartalma mellett, segíti a bőr regenerálódását, revitalizálását is. A tojás sárgájának is magas az A vitamin tartalma, emellett ásványi anyagokban való gazdagsága szintén regeneráló, revitalizáló hatást fejt ki a bőrre.

A kemény sajtok és a túró is szerepeljenek gyakran étrendükben, ha gyorsabban akarunk lebarnulni. A nyáron kedvelt grillezett húsokat, zöldségeket olíva olajjal, zöld fűszerekkel (kivéve a fent felsoroltakat!), balzsam ecettel, vörös borral, szója szósszal ízesítsük sütés előtt, melyek alkotóelemei a bőrbe felszívódva szintén segítik a barnulást.

Ha kissé megpirultunk a napon a friss paradicsomos, vagy őszibarackos pakolás nem csupán hűsíti bőrünket, hanem elősegíti, hogy vörösből barnába váltson bőrünk színe.

Végül, de nem utolsó sorban, annak érdekében, hogy bőrünk megőrizze szépségét, s barnulás után ne ráncosodjon, ne feledkezzünk meg a fokozott folyadék bevitelről napozás közben, és a tápláló, hidratáló testápolókkal való kezelésről napozás után.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!