Élet a gesztenyepürén túl
A pürénél és sült gesztenyénél általában véget ér a fölsorolás, ha a gesztenyéről van szó. Pedig sokoldalúan felhasználható termés, amelynek hazai fogyasztása meglehetősen korlátozott, a termékek döntő többsége import gesztenyéből készül. Lássuk, mihez kezdjünk vele!
A gesztenye szezonja február elejéig tart, így épp van még időnk és lehetőségünk barátkozni vele. Amikor a piacokon megjelennek a gesztenyekupacok, akkor se nagyon vásárolunk belőle, mert sütését, főzését legtöbben macerásnak és kétséges kimenetelűnek tartjuk. Pedig érdemes próbálkozni vele, mert van ám élet a pürén túl is.
Hogyan válogassunk?
A legfontosabb, amit tudnunk kell a gesztenyéről, hogy a szelídgesztenye és a vadgesztenye rendszertanilag nem rokonok, ami akár érdektelen információ is lehetne, ha a vadgesztenye nem lenne dísznövény, és toktermése nem lenne mérgező. Fogyasztásra tehát kizárólag a szelídgesztenye alkalmas. A jó szelídgesztenye héja fényes, sima és feszes, a tokban nem mozog a termés. Vásárlásnál figyeljünk oda rá, hogy a gesztenyékre is igaz, ami például a zellerre, karalábéra: minél súlyosabb egy-egy darab, annál jobb. Ami könnyű, az általában kukacos.
Vágjunk bele!
Tekintve, hogy a gesztenye nem olcsó dolog, otthoni felhasználásánál senki sem szeretné, ha a végeredmény száraz lenne, vagy odaégne, esetleg nyers maradna a sült gesztenye. Ezt megelőzendő első lépésként áztassuk néhány órára vízbe. Ekkor megszívja magát nedvességgel, és a sütőben a saját gőzében puhul meg. Az áztatás arra is jó, hogy közben kiválogathatjuk azokat a szemeket, amelyekbe nem kívánatos lakók költöztek. A kukacos darabok feljönnek a víz tetejére, ezeket dobjuk ki. Ezután a gesztenyéket domború felükön egy éles késsel vágjuk be kereszt alakban. 180 fokos sütőben süssük, a gesztenyék méretétől 40-50 percig. Sütés közben időnként mozgassuk meg a tepsiben a szemeket, hogy mindenhol átsüljenek. Ha a gesztenye megsült, tálalás előtt csomagoljuk be konyharuhába egy kis időre, ekkor a héj tovább puhul, könnyebb lesz eltávolítani. Mindenképpen még melegen tisztítsuk meg, a kihűlt darabokat nagyon nehéz, szinte lehetetlen megpucolni. Szedjük le a szemekről a barna, keserű hártyát is.
Megannyi töltelék
Gesztenyéből nemcsak pürét készíthetünk, bár az sem megvetendő csemege. Igaz, ami igaz, bár legtöbben édességként tudjuk elképzelni, hiszen megszámlálhatatlan krémes sütemény és sütés nélküli édesség alapja lehet, klasszikusnak számít a gesztenyés pozsonyi kifli és gesztenyés bejgli is, de a tiramisuba is kerülhet. Készíthetünk azonban a gesztenyéből krémlevest, vagy húshoz való tölteléket, vadhoz és szárnyasokhoz kifejezetten jól illik a gesztenyés töltelék. Ilyenkor a szemeket húslevesben főzzük meg. Újabban megtalálható a bio boltok polcain a gesztenyeliszt, amely a szárított gesztenye megőrlésével készül. Nagyon sokoldalúan használható, elsősorban lisztérzékenyek használják előszeretettel, mert nem tartalmaz glutént.
Hozzászólás zárolva.