Facebook hozzászólás
6 504

Élet a szavatossági időn túl

Az élelmiszereken feltüntetett szavatossági időt sokan szentírásnak tekintik, és bár nem mondjuk, hogy ez helytelen gyakorlat, mégis gondolkodásra biztatnánk minden vásárlót ez ügyben.

Mit meddig tarthatunk el? Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

A szavatossági idő az a dátum, amelyen túl a kereskedő nem hozhatja forgalomba az árut. Tehát nem azt jelenti, meddig fogyasztható egy termék. A szavatossági idő lejárta tehát nem jelenti azt, hogy az áru fogyasztásra alkalmatlan, csak azt, hogy árusítani már nem szabad. Vegyünk néhány példát arra, mit mennyi ideig tarthatunk el.

– Húsok. Itt kell a legnagyobb körültekintéssel eljárnunk. Tőkehúst a lejárat napját követően még 2-3 napig használhatunk, felvágottaknál ez az idő szintén plusz 2-3 nap. Darált hús esetében maximum 2 napig legyünk toleránsak, utána már semmiképp ne használjuk fel. Csontjukkal együtt tárolt húsoknál is lerövidül a 2-3 napos idő, abban az esetben maximum 2 napot javasolnánk tárolásra.

– Tojás. Az egyik legjobban tárolható élelmiszer, akár egy hónappal a vásárlás után sincs semmi baja, ha hűvösön tartottuk.

– Pékáru. Amíg nem száraz vagy penészes, nyugodtan fogyasztható, természetesen a friss péksüteménynek jóval magasabb az élvezeti értéke, mint a másod-, harmadnaposé. Fél perces mikrohullámú sütőben való átmelegítés, vagy ugyanez meleg sütőben jót tesz nekik.

– Liszt, cukor, zsemlemorzsa: ezeken a termékeken is nézzük meg a szavatossági időt, de az esetek döntő többségében ezek jóval a rájuk bélyegzett időn túl is használhatók. Kivételt képez, ha az áru dohos, molyos, mert akkor bármi van a csomagolásra írva, kukában a helye az egésznek.

Sajtok, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

– Tejtermékek, sajtok: ezeknél könnyű dolgunk van, mert az érzékszerveink segítenek minket annak eldöntésében, ehető-e még a sajt vagy a tejföl. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a tejföl, joghurt, kefir felbontatlanul akár hetekkel később is kifogástalan állapotban van, mint ahogy a szavatossági ideje lejárt. A sajtoknál ez macerásabb, tekintve, hogy akár lejárati idő előtt is találkozhatunk fogyasztást kizáró penészfoltokkal a sajton.

– Zöldségek és gyümölcsök. Ezek a legbarátságosabban viselkedő élelmiszerek, ugyanis elsősorban nem a szavatossági idő mutatja meg, fogyasztható-e, hanem az állaga. Ha fonnyadt, penészes, szottyos, semmiképpen ne használjuk fel! Gombát a vásárlást követően legfeljebb 2 napig használjunk fel, ez az egyik leggyorsabban romló, és romlottan a legnagyobb galibát okozó zöldség.

 

 

Hűha! Így mosogatunk mi?


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!