Facebook hozzászólás
120

Elindult az első hazai pácrecept verseny

Hűtött italok, zamatos, sült húsok, friss zöldségek, ínycsiklandó szószok! A nyár nem múlhat el grillezés nélkül, ami nemcsak egy finom étkezés, hanem vidám időtöltés is egyben. Bár a szabadtéri sütögetés szerelmesei szerint az sem mindegy, hogy fán, faszénen vagy nyílt gázlángon pirítjuk a finom falatokat, abban mindenki egyet ért, hogy a húsok és zöldségek ízét az előzetes pácolás adja. A pác fontosságára irányítja rá a figyelmet az első hazai páclé receptverseny is. 

 A Globus Ínyenc mártás júniusban a legfinomabb és leginkább bevált pácrecepteket keresi a legnépszerűbb közösségi oldalon.
A nyári szezon jellegzetes programja a szabadtéri grillezés, ami általában több egy egyszerű főzésnél, hiszen egyben szórakoztató társasági vagy családi esemény is. Grillezni szinte mindenki tud! A családfők például gyakran csak egy-egy BBQ alkalmával ragadnak villát, hogy megsüssék a finom falatokat a társaságnak. A profi grillezők abban egyetértenek, hogy a húsok vagy zöldségek ízét elsősorban nem a sütés, hanem az előzetes pácolás adja. A páclé általában valamilyen mix, ami olajokból, fűszerekből és savas összetevőkből, például citromléből vagy ecetből áll. Ez a pác puhítja a húsok rostjait, porhanyóssá és selymessé teszi a falatokat, és nagyszerű ízt ad a natúr alapanyagoknak. A grillezett finomságokhoz általában az angolszász hagyományokhoz hűen nem készül bonyolult köret, hanem friss salátával és finom szósszal tálalják. Az uborkával és snidlinggel készült Globus Ínyenc mártás kiváló kísérője lehet bármilyen grillhúsnak.

Egy kis történelem
A pácolást először halakhoz alkalmazták, az angol elnevezés utal is erre, hiszen a latin mare szóból származik, ami tengert jelent. Manapság már nemcsak halat, hanem marhát, csirkét, disznót és zöldségeket is pácolnak grillezés, sütés előtt. Az angolszász országokban, különösen a tengerentúlon rendkívül népszerűnek számít a BBQ vagyis a grillezés. Magyarországon az elmúlt húsz évben terjedt el a szabadtéri sütögetés, így a különféle pácreceptek is egyre népszerűbbé váltak. A legtöbb grillező saját pácban puhítja a húsokat, az összeállítás pedig csak a fantáziától függ. Mindenesetre azt érdemes tudni, hogy egy jó páclé a fűszereken kívül legalább kétféle összetevőből áll: az olajok adják az ízesítők alapját, ezek oldják ki a fűszerek valódi ízét, a savas hozzávalók pedig lazítják a kemény rostokat, porhanyóssá és puhává téve a húst.

Hasznos tippek grillezéshez
• Mivel a páclék a legtöbbször valamilyen savas összetevőt is tartalmaznak, érdemes porcelán vagy üvegtálban áztatni a húsokat, mert a fém vagy alumíniumedényekből fémes íz oldódhat ki a többórás pácolás alatt.
• Az egyik legkönnyebb módon, légmentesen zárható, nagy műanyag zacskóban pácolhatjuk a tenger gyümölcseit, így a hűtő nem veszi át a halszagot.
• A legjobb eredmény érdekében a húsokat és zöldségeket minden esetben teljes egészében be kell fednie a páclének.
• A páccal teli tálat minden esetben hűtőben tároljuk, mert így elkerülhető a nem kívánatos baktériumok túlszaporodása.
• Minél nagyobb adag húst pácolunk, annál hosszabb ideig kell tartania a folyamatnak. Míg a csirkemell-szeletek pácolásához elég 4-5 óra, addig egy teljes csirkét minimum 12 óráig kell a páclében tartani.
• Az olajos, kevésbé savas pácokat nem kell feltétlenül kidobni, hanem sütés közben meglocsolhatjuk vele a húst.
• A kész sültekhez nem kell bonyolult, erőteljes ízű köretet készíteni, hiszen a pácolt húsok zamatát leginkább egy könnyű, pikáns szósz, például a Globus Ínyenc mártás és friss zöldségek hozzák ki legjobban.
• Ha a hús szárazabb típusú, tálaláskor érdemes valamilyen szósszal kínálni. A Globus Ínyenc mártás kiválóan alkalmas erre a célra, hiszen finom, krémesen pikáns, ráadásul a különféle sült húsdarabok mellett mártogathatunk bele grillezett zöldségeket is.
• Ha a pácolás és sütögetés mellett már nem jut idő a szósz elkészítésére tálalja a finomságokat Globus Ínyenc mártással. A mártás savanyú uborkát és snidlinget tartalmaz, ez adja a könnyű majonéz alap pikáns ízét. Ez a könnyed, de egyben savanykás íz több, mint egy egyszerű savanyúság, finomabb, mint egy klasszikus tartármártás, és kiválóan illik szinte minden grillhúshoz és zöldséghez.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!