Ettől a véred is pezseg!
A karácsonytól a báli szezonig tartó időszak menthetetlenül a nagy evések ideje. Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy mit iszunk! Legyen mondjuk pezsgő…
Pezsgőkoktélok
Kir Royal
Az 1940-es évek közepén-végén született, eredetileg nem pezsgővel, hanem száraz fehérborral készülő ital (Kir) receptje Burgundiából származik, „kitalálója” Felix Kir katolikus pap, aki 23 évig Dijon polgármestere volt.
Egy pohárba (1 deci):
■ 9 centiliter száraz pezsgő
■ 1 centiliter Crème de Cassis (feketeribizli-likőr)
Mimóza
Először 1925-ben szolgálták fel, receptjét a párizsi Ritz Hotelnek tulajdonítják.
Egy pohárba (2,5 deci):
■ 1,5 deci pezsgő
■ 1 deci narancslé
Bólék
Banános-erdei gyümölcsös bólé (4 pohár)
■ 30 deka erdei gyümölcs
■ 4 közepes banán
■ 10 deka cukor
■ 1,25 deci borpárlat
■ 1 üveg félszáraz pezsgő
■ 7 deci nem túl száraz fehérbor
és citromfű
A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk, ráöntjük a borpárlatot, és állni hagyjuk egy ideig. Ezután a gyümölcsöket áttesszük a bóléstálba, hozzáöntjük a pezsgőt és a bort, majd citromfűvel díszítjük a poharakat.
Forrás: koktelreceptek.hu
Narancsbólé
■ 6 narancs
■ 2 citrom
■ 3 evőkanál kimagozott rumos meggy
■ 1,5 deci rum
■ fél deci barackpálinka
■ 4 evőkanál cukor
■ 1 üveg félédes tokaji bor
■ 1 üveg pezsgő
A narancsot és a citromot hámozzuk meg, a fehér burkot is távolítsuk el, vágjuk fel karikára, tegyük a bóléstálba, szórjuk rá a cukrot, öntsük rá a rumot, és hagyjuk egy kicsit állni. Ezután tegyük hozzá a rumos meggyet, öntsük rá a barackpálinkát és az üveg bort. Tartsuk hűvös helyen, és közvetlenül a kínálás előtt öntsük hozzá a lehűtött pezsgőt. A bóléspoharakba kerüljön narancskarika és rumos meggy is.
Hozzászólás zárolva.