Facebook hozzászólás
66

Ezekkel a módszerekkel megelőzhetjük a rákot

Étrenddel a rák ellen? Étrenddel is! Az Amerikai Rák Társaság és Nemzeti Rák Intézet az elmúlt évek során a témába vágó publikációk és saját kutatásai alapján több étrendajánlatot is közzé tett. Ezek alapján közöljük az alábbi javaslatokat.

1. Az elhízás: életveszély. Számos más betegség mellett – szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás stb. – az elhízás bizonyos ráktípusok tekintetében is jelentős rizikófaktor.

Elhízott nők körében gyakoribb a méhtest-, epehólyag- és emlőrák, az elhízott férfiaknál pedig a vastagbél- és prosztatarák gyakoribb előfordulása figyelhető meg. A vese rosszindulatú daganatos betegsége az elhízottak között mindkét nemben egyaránt gyakori.

2. Ne süsse túl a húst, és csökkentse a zsírfogyasztást! A túlzott zsírfogyasztás ugyanis növeli az emlő-, a vastagbél- és a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A többszöri sütéshez használt olaj, zsír pedig rákkeltő anyagokat tartalmaz.

3. Próbáljon több rostot vinni a szervezetébe! Fogyasszon durván őrölt gabonaféléket, gyümölcsöket és zöldségeket! Utóbbiak csökkentik az emlő- és vastagbélrák, a szájüregi-, a nyelőcső-, a gége- és a gyomorrák kialakulásának esélyét is. Fontos tudni, hogy a nyers zöldség sokkal hatásosabb védelem, mint a főzelék- vagy konzerves zöldségek.

4. A és C vitaminokban legyen gazdag az étrendje! Az A vitamin és előanyagai csökkentik a gége-, nyelőcső- és tüdőrák kialakulásának kockázatát. A-vitamint nyerhetünk természetes úton répából, paradicsomból, spenótból, sárgabarackból és sárgadinnyéből.

A C-vitamin gátolja a gyomorban rákkeltő hatású nitrózaminok képződését, és csökkenti a gégerákos megbetegedésének kockázatát is.

5. Éljen az ún. keresztesvirágú zöldségfélékkel! Ilyenek a káposzta, brokkoli, kelbimbó, karalábé és karfiol. Ezek főként a belekben és a gyomorban fejtik ki jótékony, rákmegelőző hatásukat.

6. Csínján az alkohollal, pláne, ha dohányzással párosul! A dohányzás önmagában 20-szorosára, a mértéktelen alkoholfogyasztás pedig 30-szorosára, a kettő együtt 600-szorosára növeli a szájüregi rák kockázatát!

7. Kerülje a sózással, füstöléssel, nitrittel tartósított halak, és sósan- ecetesen pácolt ételek fogyasztását! A füstölés alatt kátrány képződik, és a füstölt húsok, halak ennek jó részét magukba szívják. A kátrányok pedig számos rákkeltő anyagot tartalmaznak.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!