Ezekre az ételekre van szüksége nyáron a szervezetének!
A mi kis családunk nem mondható nagyétkűnek a nyáron- van, hogy megelégszünk a napi folyadékadagunkkal, esetleg egy kevés gyümölccsel. Én magam is kerülöm a konyhában való hosszas sütést-főzést, inkább gyors, könnyen elkészíthető, egyszerű ételt próbálok az asztalra tenni.
A nagy nyári melegben egyébként nem célszerű megterhelni szervezetünket, s nagyobb figyelmet kell fordítanunk emésztőrendszerünkre és szívünkre is.
Az alábbi lista segít abban, hogy kiválaszthassuk szervezetünknek leginkább megfelelő ételt:
Gyümölcsök: áfonya, eper, dinnye,ribiszke, mangó,papaja, barack, cseresznye, meggy, alma, málna,bodza,szeder, ananász
Keserű zöldségek és gyógynövények:mustár, vízitorma, kelkáposzta
Erős aromájú zöldségek:fehér mustár, radicchio, mizuna(salátaféleég), frisee, gyermekláncfű, sarkantyúvirág levél
Enyhébb aromájú zöldek:káposzta, karfiol, spárga,borsó, zöldbab, lencse, csírák, lucerna
Gyógynövények és magok: fokhagyma, gyömbér, ginzeng, vörös lóhere, sóska, paprika, csalán és rozmaring, zab, zabkorpa, kukorica, quinoa (dél-amerikai gabonaféleség) és hántolatlan rizs.
Tejtermék: kecsketej és kecskesajt
És mely ételeket kerüljük el? Elsősorban azokat, melyek megterhelik a bélrendszert és a szívet, így az alkoholt, cukrot és mézet tartalmazó ételeket, a különféle adalékanyagot tartalmaz ételféleségek, továbbá a kávét és a csokoládét.
Azt se feledjük, hogy nyáron inkább kerüljük a túlevést, főleg húsból, tojásból és sajtból.
Forrás: Seasonal Detox Diet” by Carrie L’Esperance (Inner Traditions, 2002). www.care2.com
Hozzászólás zárolva.