Facebook hozzászólás
713

Főzési praktikák, trükkök!

Biztos sok lányt, fiatalasszonyt ellátott jó tanáccsal nagymamája, vagy az anyukája, ám ez nem mindenkinek adatott meg. A kezdőknek eleve stressz a sütés-főzés, de a haladók is sokáig és sokszor kínlódnak még, amíg elkészül az ebéd, vagy a vacsora.

5.) Az olajban, zsiradékban csak addig szabad pirítani a fokhagymát, amíg világosbarna lesz, mert a túlpirult, vagy égett fokhagyma keserű lesz, és az ételt is megkeseríti.

6.) A közhiedelemmel ellentétben a gombát nem kell megtisztítani, mert legértékesebb tápanyagai éppen a héjában vannak. Csak folyó víz alatt jó alaposan mossuk meg! A szárából is csak annyit vágjunk le, amennyit nagyon muszáj.

7.) A gomba hajlamos arra, hogy megbarnuljon. Ezért ha előre feldaraboljuk, egy kiskanál segítségével locsoljuk meg egy kevés citromlével. Ha, ez nem zavarja a készülő étel ízét. Ha igen, akkor viszont a gombát mindig csak akkor daraboljuk fel, amikor rögtön fel is használjuk.

8.) Ha a pizza, vagy lepény tetejére kívánunk szórni friss fűszernövényt (pl. bazsalikom, zsálya, zeller, stb.), akkor azt előbb mártsuk meg olajban, mert különben megégnek a sütésnél.

9.) A petrezselymet lehetőleg a főzés végén adjuk az ételhez, és már ne főzzük vele tovább., mert elveszti a benne lévő értékes C vitamint és szép zöld színét, sőt íze egy részét is.

10.) A paradicsomot úgy a legegyszerűbb meghámozni, hogy néhány pillanatra forrásban lévő vízbe dobjuk. Így a héját szinte egészben, egy mozdulattal le lehet húzni.

11.) Tele a piac padlizsánnal, ám vigyázzunk! Csak az a padlizsán az igazán jó, és friss, aminek a héja szép fényes, és ha picit megnyomjuk, feszesnek érezzük, s csak alatta egy kicsit puhának. Ha megtisztítottuk és felszeleteltük, terítsük szét egy nagyobb deszkára, enyhén, de egyenletesen sózzuk meg, és hagyjuk legalább 1 órát állni, hogy keserű levét kieressze. Majd folyó víz alatt öblítsük le, szárítsuk le konyharuhával, vagy papírtörlővel, s így már bátran felhasználhatjuk. Hámozni ezt is könnyebb, ha pár pillanatra forrásban lévő vízbe dobjuk.

12.) Friss bazsalikomot úgy tehetünk el télire, hogy a leveleket megmossuk, alaposan leszárítjuk, majd egy befőttes üvegbe betesszük őket. Nem kell "lenyomni", úgyis összeesik egy kicsit magától. Majd ráöntünk annyi olajat (lehetőleg olíva olajat), hogy ellepje. Az üveget lezárjuk, és hűvös helyre tesszük. Nemcsak friss bazsalikomunk lesz így télire, hanem fantasztikusan finom salátaolajunk is!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!