Facebook hozzászólás
339

Friss, kívánatos, pedig már 163 éves!

Egy amerikai étterem háklis vendégének köszönhetjük a burgonyából készült chips-et. 1853-ban éppen ezen a napon történt, hogy a férfi addig elégedetlenkedett, amíg megszületett az ínyencség! Ebből is látszik, a gasztronómiai pillanat nem egy megtervezett folyamat vége volt, ám annál nagyobb karriert futott be. Íze azóta is rengetegszer változott. Magyarországon sósan honosodott meg, ám az utóbbi időben mi is nyitottabbá váltunk a különleges ízesítésekre.  Az Intersnack Magyarország Kft. (Chio) adatai szerint a hagymával kombinált tejfölös-tejszínes-sajtos és a paprikás-chilis-pepperonis változatok mellé mára szorosan felzárkóztak a húsos és a különféle pikáns, egzotikus fajták is.

Az elégedetlen vendég

George Crum 1853-ban egy amerikai étteremben dolgozott szakácsként. Augusztus 24-én egy rendkívül elégedetlen vendéggel volt dolga, ugyanis állandóan visszaküldte a krumplit arra hivatkozva, hogy túl vastag szeletekre vágta, és nem eléggé ropogós. Crum egyre vékonyabb szeleteket készített, végül a túl igényes vendég bosszantására annyira vékony krumplit sütött, hogy már a villát sem lehetett beleszúrni. Ahelyett azonban, hogy az így felszolgált burgonyát is visszaküldte volna, a vendég jó étvággyal elfogyasztotta azt, nagyon ízlett neki. Így indult el hódító útjára a burgonyachips…

A 163 éves Chips, Kép: Chio
A 163 éves Chips, Kép: Chio

Európába csak később érkezett

Európában csak a II. Világháború után vált népszerűvé a chips. Magyarországra még később, a 90-es években jutott el, és az egy főre jutó chips-fogyasztás napjainkban is nagyon alacsony, mindössze 400g/fő/év az Intersnack Magyarország Kft. (Chio) adatai szerint. Ezzel a mennyiséggel csak Bulgáriát előzzük meg a rangsorban az európai országok közül. A világcsúcstartó amerikaiak ennek a 20-szorosát, míg az Európa-bajnok norvégok a 7.5-szeresét ropogtatják el évente. Évi 400 gramm chips a teljes a só bevitelünknek mindössze 1 ezrelékét tartalmazza.

De mi köze Opel autógyárnak a Chio chipshez?

Lényegében a II. világháborúnak köszönhette megalakulását az európai chips-piac egyik vezető gyártója, a Chio cég is. Az Opel család gyárát teljesen lebombázták és széthordták, így egy új iparág felé kellett nyitniuk. A család néhány tagja gazdálkodással, élelmiszer-feldolgozással kezdett foglalkozni. 1962-ben Carlo, Heinz és Irmgard Opel ott alapították meg a Chio Chips GmbH-t. A Chio név az alapítók keresztneveinek kezdőbetűiből, valamint az Opel családnév első betűjéből állt össze.

Egy másik nasi!
Zeller chips: egy egészséges csemege, amit nyugodtan rágcsálhatunk az esti filmnézés közben. A zeller gumóját most nem a levesbe tettük, hanem fűszeres olajban sütöttük ropogósra, majd majonézes fokhagymaszószba mártogattuk. Felülmúlhatatlan! Itt a recept!

A gyárat és a márkát 1977-ben a német Intersnack snackgyártó vásárolta meg. További érdekesség, hogy Magyarországon éppen 25 évvel ezelőtt kezdték el gyártani a ropogtatni valót.

Egészséges étrendbe is illeszthető

A burgonyachips az évek alatt sokat változott. A 100 évvel ezelőtti disznózsírt mára felváltotta a pálmaolaj, sőt a prémium gyártók egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmazó napraforgó olajban sütik a szeleteket. A néhány évtizeddel ezelőtt előforduló transz-zsírsav természetesen már mutatóban sem észlelhető a termékekben, sótartalma pedig kisebb, mint a kenyéré. Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a mértéktartás és a rendszeres sport, ezek betartásával bármilyen snack beiktatható a heti étrendbe.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!