Gyógyulj ezekkel a fűszerekkel – receptek!
Talán már Ön is elkezdte a szokásos sütés-főzést. Az évnek ebben a szakaszában több újdonságot, különleges ízt kipróbálunk, így a fűszerekkel is bátrabban bánunk. Tegyük is, ugyanis a karácsonyi ízesítők különleges gyógyhatással is rendelkeznek!
Egyre több család használja sütéshez a gyömbért, amely eredetileg a távol-keleti konyhák kedvelt alapanyaga. Nemcsak kellemes íze miatt, hanem azért is, mert többek között gyulladáscsökkentő hatású, ezért lehet használni megfázás, hörghurut esetén. Tökéletes a gyomorrontás gyógyítására, hányáscsillapító, ugyanis csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Serkenti az emésztést is, így a nagy karácsonyi zabálások alatt és után érdemes használnunk!
Receptajánlat:
Gyömbéres keksz
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 20 + 10 dkg cukor, 278 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 tk őrölt fahéj, 1 tk őrölt gyömbér, 0,6 dl juharszirup, 1 tojás, savanyú lekvár
Elkészítése: A vajat a 20 dkg cukorral habosra keverem, hozzáadom a juharszirupot. Eztuán belekeverem az előre felvert tojást is. A masszához adagolom az előre összekevert száraz alapanyagokat – liszt, sütőpor, fahéj, gyömbér, és jól összedolgozom.
A maradék 10 dkg cukrot egy tálba teszem. A tésztából fél evőkanálnyi ladbákat a cukorba pottyantok és minden oldalon beleforgatom őket, majd a sütőpapírral kibélelt tepsire teszem a cukros golyókat. Egymástól 7-8 cm-re, mert szét fognak terülni. 170 fokos sütőben kb 15 perc alatt készre sülnek a kekszek. A sütőből kivéve rácson kihűtöm, majd a lekvárral megkenem és összeragasztom őket – olvastuk a receptet egy blogon, és ki is próbáltuk.
Kinek ne lógna otthon szegfűszeggel teletűzdelt narancs? Ki ne inna decemberben szegfűszeggel is ízesített forralt bort? Jól tesszük, ennek a növénynek ugyanis antibakteriális hatása van, a szájüreg, a gyomor és a bélrendszer fertőtlenítésére is használják. Fájdalomcsillapítóként is tökéletes, igaz, olyan erős hatást ne várjunk, mint a tablettáktól.
Receptajánlat:
Forralt bor
Hozzávalók: ŰŰ3 dl vörösbor, 3 dl fehérbor, 3 dl víz, 10 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, 1/2 citrom
Elkészítése: A borokat, a vizet, a cukrot, fahéjat és szegfűszeget összekeverjük. Hozzákeverjük a fél citrom reszelt héját, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a citromlét és poharakba szűrve, forrón tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.