Halas kiskáté
Néhány praktikus tanács a karácsonyi halászlé, illetve rántott hal elkészítése előtt bárkinek jól jöhet.
-
A hal frissességét akkor vehetjük biztosra, ha pikkelyei, bőre fényes, kopoltyúja élénkvörös színű, a hal szeme pedig tiszta, és semmilyen kellemetlen illatot nem érzünk, csak a friss halhúsét.
- A halmaradékot még hűtőben sem ajánlatos 12 óránál tovább tárolni, mert könnyen bomlásnak indul.
- A fagyasztott halkészítményeket felolvasztás után azonnal használjuk fel. A felolvasztást 0–5 °C körüli hőmérsékleten történjen, a hal esetében a meleg vízben való felolvasztás helytelen, mert már felolvasztás közben elkezdenek benne szaporodni a baktériumok.
- A halszeleteket legalább fél órával a főzés előtt sózzuk be.
- Az édesvízi halakat könnyebben tudjuk lepikkelyezni, ha egy pár pillanatra forró vízbe mártjuk őket tisztítás előtt.
- A sült vagy rántott halnak szánt szeleteket panírozás előtt konyharuhán alaposan szárítsuk le.
- A halakat ne főzzük, ne pároljuk túl, mert könnyen szétesnek.
- Akkor jó a halászlé, ha az edényből felszálló gőztől a kezünk összetapad.
- Halászlevet készíteni viszonylag macerás dolog, ezért az alapléből célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget főzni, mert remekül bírja a fagyasztást.
- A halszag hamarabb eltűnik a kezünkről, ha kézmosás előtt citromlével bedörzsöljük.
https://www.eletforma.hu/kitchen-aid
Hozzászólás zárolva.