Hogy mik vannak!? Vörösbor-por
A vörösbor-készítés melléktermékeiből német és spanyol kutatók olyan port állítottak elő, amelyet joghurtoktól a csokoládékon és krémeken át az arcmaszkokig szinte bármibe bele lehet keverni.
A vörösbor-készítés melléktermékeiből német és spanyol kutatók olyan port állítottak elő, amelyet joghurtoktól a csokoládékon és krémeken át az arcmaszkokig szinte bármibe bele lehet keverni.
Az ötlet egy pohár bor mellett született meg Bernd Diehl, német vegyipari cég tulajdonosa fejében: a borkészítés melléktermékeiből olyan anyagot lehetne előállítani, amely sokat megőriz a bor természetes, egészséges összetevőiből: fehérjéket, B-vitaminokat, ásványi anyagokat és a polifenolokat, amelyek feltevések szerint a szív- és érrendszeri betegségek, gyulladások és a trombózis megelőzésében játszanak szerepet.
"Nem akartuk kivonni ezeket az alkotókat a borból, hogy aztán tablettát gyártsunk belőle. Mint ahogy az omega-3 zsírsavak esetében is jobb, ha halat eszünk táplálék-kiegészítők helyett, a vörösbor összetevőit is inkább hozzáadtuk bizonyos termékekhez, így meg is őriztünk valamennyit a bor ízéből és színéből" – magyarázta Gabriele Randel, a fejlesztési projekt vezetője.
A korábbi szárítási eljárások révén a tápanyagok egy része elveszett, vagy mesterséges állományjavító és tartósítószereket kellett hozzáadni ahhoz, hogy megfelelően kezelhető port kapjanak., ezért kidolgoztak egy új, kíméletes eljárást.
Miután elkészült a por, megkeresték, melyek lennének a legízletesebb kombinációk és a legjobb felhasználási módok kozmetikumokban.
"Bizonyos termékekbe keverve túlságosan savas hatású volt a por, ami nem kellemes. Más esetekben azonban a szőlő gyümölcsös íze és a savas hatás üdítően hat" – mondta Randel, akinek kedvencei egyébként a joghurtitalok, fagylaltok, sütemények, torták és csokoládék.
A port tartalmazó krémek hatékonyabbak voltak, mint az egyéb piros és lila szemfestékek, és a por egyes tulajdonságai előnyösek a bőr számára, többek között ránctalanító hatású.
www.medipress.hu
Hozzászólás zárolva.