Facebook hozzászólás
155

Igazi csodaszerek a konyhában – anyáinktól

Nem is gondolnák, mennyi vitamint rejt a hűtőszekrény, ha a megfelelő ételekkel töltjük fel. Egészségünk megőrzésében nagy szerepet játszanak a zöldségek, és ez esetben semmi különleges, egzotikus növényre nem kell gondolni. Elég, ha elővesszük a jó öreg hagymát, brokkolit, paradicsomot. 

Brokkoli

Ez a zöldség az egyik leghasznosabb az emberi táplálkozásban, a táplálkozási szakértők különösen egy különleges összetevője miatt szeretik, ez a szulforafán. Segítségével a sejtek enzimeket termelnek, ennek pedig antioxidáns hatása van. Magyarul szólva a szervezet védekező rendszerét erősíti, ha úgy tetszik, fiatalít. Bár kevés kalória van a brokkoliban, sok benne az értékes anyag: karotin, C-vitamin, B-vitamin, kálcium és vas.

Fokhagyma

A fokhagyma illata nem csak a vámpírokat ijeszti el, de a vírusokat és a baktériumokat is elűzi. A kéntartalmú illóolajok megakadályozzák a betegségek terjedését, gyulladáscsökkentő hatásuk van. A rák kialakulásának megelőzésében is hasznos növény, segíti az emésztést, és az erek belső falán képződő lerakódásokat is oldja – így csökkenti az infarktus veszélyét.

Hagyma

Fertőtlenítő hatású, ezért a szervezet egy jó hagymás étel elfogyasztása után kevésbé fogékony fertőzésekre, a megfázásra. A sejtekre gyakorolt hatása miatt a rák kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Fura szabály, de igaz: minél erősebb a hagyma, annál egészségesebb, hiszen annál több hasznos anyagot tartalmaz, többek között cinket.

Paradicsom

Mindegy, hogy fürtös, vagy koktél, a lényeg, hogy paradicsom legyen. Nagyon egészséges ugyanis, és 100 grammjában csupán 20 kalória van. Ebből a zöldségből, ami valójában gyümölcs, a szervezet egyszerre tizenháromféle vitamint, tizenhétféle ásványi anyagot vesz fel. Emellett számos más hasznos anyagot is tartalmaz, például a piros színéért felelős likopint.

Rizs

A legjobb a fehér szemekben, hogy nincs bennük zsír, cserébe azonban egy rakás vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. B1 és B6 vitaminból van belőle a legtöbb, előbbi az idegrendszerre hat jótékonyan és segíti az emésztést, utóbbi szép bőrt kölcsönöz fogyasztójának és a vérképzést is elősegíti. Sok benne a biotin, azaz a H-vitamin, ami jó a hajnak és a körmöknek, a kálium, ami a vérnyomást tartja rendben, és a cink, ami az immunrendszert erősíti.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!