VÖRÖSBOROK
Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 2. rész
Vége a nyárnak és vele a fröccs szezonjának is, elérkezett a testesebb borok ideje. A szüret javában tart a hazai borvidékeken, az ősz jellemzően borozós időszak. Ha még csak most ismerkedsz a borokkal, szívesen kísérleteznél, megismernél néhány fajtát, picit segítünk eligazodni. A fehérborokról már ejtettünk pár szót, sorozatunk második részében jöjjenek a vörösborok!
CABERNET SAVIGNON
A világon ez a legkedveltebb szőlőfajtája. Míg a Kaliforniában termesztett szőlőszemek valamivel gyümölcsösebbek lehetnek, a francia szemek valamivel savanykásabbak. De egy pohár jófajta cabernet savignon-t mindig érdekes meginni ebéd vagy vacsora mellé, miközben meggy és ribizli, valamint fűszerjegyeket keresünk benne. Szinte bármilyen hússal párosítható, főleg zsírosabb ételekhez csodálatos kísérő lehet, de akár hamburger vagy bárányhús fogyasztása mellé is tökéletes.
MALBEC
A malbec a francia Bordeaux régióból származik. A Loire-völgyben és a Cahors-i auxerrois-ban termesztik. Malbecet Franciaországban médoc noir vagy pressac néven is ismerik. A malbec-et széles körben termesztik még Argentínában, ahol ez a legnépszerűbb vörös szőlőfajta. Chilében, Ausztráliában és Kalifornia hűvösebb régióiban is kapható. A malbec jellemzői nagymértékben változnak attól függően, hogy hol termesztik a szőlőt. Könnyen iható, ízében felfedezhető a szilva, több bogyós gyümölcs és fűszer. A malbec-et gyakran keverik más fajtákkal, mint például a cabernet franc-cal, és merlot-val. Mindenféle hús alapú ételhez passzol.
MERLOT
AmMerlot a második leggyakrabban ültetett szőlő, és kiváló belépési pont lehet annak, kicsit a vörösborok felé nyitna. A merlot-t főleg Olaszországban, Romániában, Kaliforniában, Washington államban, Chilében és Ausztráliában termesztik. A bor valóban könnyen csúszik. Jellegzetes íz a fajtaborban: tipikus illatok közé tartozik a fekete cseresznye, a szilva és a gyógynövényíz. Baromfi, például kacsa és csirke mellé fogyasztható.
Hozzászólás zárolva.