Ilyenkor megszabadulhat minden rossztól – kívül-belül!
Érzett már olyat, hogy szeretne végre testileg és lelkileg egyaránt megtisztulni? Szeretne megszabadulni negatív gondolataitól, a sok mocsoktól (mind valós, mind elvont értelemben), és máshogy kezdeni a holnapi napot?
A titok nyitja a böjt. Eredetileg a böjt szokását a keresztény egyház a zsidóságtól vette át. Ők úgy értelmezték a böjtöt mint egy Istenhez intézett kérést, azt, hogy az imádságukat komolyan gondolják. Máskor vezeklésből, bűnbánati gyakorlatként éheztették magukat a hívők. Jézus az Újszövetség tanúsága szerint a böjtöt a gyász jeleként értelmezte, és arra kérte a tanítványokat, hogy akkor vonják meg majd maguktól a táplálékot, ha ő már nem lesz közöttük.
Manapság a negyvennapos böjt alatt a hívőknek nem szabad húst fogyasztaniuk. Ez már önmagában előnyünkre válhat, akár vallásos meggyőződésből tesszük ezt, akár csak saját testünk „rehabilitációjaként”. De hogyan is kezdjünk hozzá? Érdemes először kikérnünk szakértő tanácsát, hiszen ha van valamilyen állandó betegségünk, akkor vigyázni kell az élelemmegvonással.
Miért éppen most kezdjünk böjtölni? Télen az anyagcserénk lelassul, így a szervezetünkbe kerülő salakanyagot nem tudja feldolgozni, ez pedig akadályozza a szervezet helyes működését. Ezért érezzük ilyenkor, tavasz elején magunkat végtelenül fáradtnak, kimerültnek.
Mivel böjtöljünk? Semmiképpen sem a legszigorúbb böjtöt válaszuk, amikor az ember csak ásványvizet iszik. Jobb, ha eleinte egy egynapos, majd később egy háromnapos kúrát iktatunk be az életünkbe, lehetőleg hétvégére. Ezeken a napokon együnk minél több gyümölcsöt, de lehetőleg olyat, amely itthon is terem ebben az évszakban. Fogyasszunk gyümölcsleveket, de a boltban kapható cukrozott, tartósítószeres változatot, csak olyat, amely száz százalékban gyümölcsöt tartalmaz. Ha nem bízunk a gyártókban, akkor facsarhatunk mi magunknak is, sőt készíthetünk „koktélokat”: alma és répa, barack és répa stb.
Aki ennyire szigorú kúrát nem szívesen tart be, vagy nem bírja ki csak gyümölcsön, akkor párolhatunk magunknak zöldségeket, de kizárólag zsiradék nélkül! Jó alapanyag a hajdina, a köles és a zab is. A böjt végéig lehetőleg ne fogyasszunk húst, de ha mégis szeretnénk, maximum sovány csirkehúst együnk!
Hozzászólás zárolva.